България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект прекрачва граници: Можем ли да го съдим за плагиатство?

Българите не обичат да плащат за използването на продукти с авторски права, заяви Емилиян Арнаудов

02.05.2023 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Изкуственият интелект завоюва много нови светове. Все повече обаче се поставя въпроса за неговата регулация. В НС вече са входирани и първите текстове за регулацията на изкуствения интелект.

"От една страна изкуственият интелект е ползвател на милиони обекти, които попадат под знака на авторски и сродни права като част от базата данни, с която взаимодейства. От друга страна създава нещо, което може да бъде обект на авторски и сродни права", посочи адвокат Емилиян Арнаудов в студиото на "България сутрин". 

Гостът уточни, че Законът за авторските права касае първия аспект. 

"Обекти на авторски и сродни права могат да бъдат използвани само ако има съгласието на правоносителите и плащане. Ако те изрично не забранят използването им, то техните защитени обекти могат да бъдат използвани за автоматизиран анализ на текст и данни по начин, по който забраната да бъде автоматично разбрана от софтуера", обясни Арнаудов.

Законодателните промени не засяга правото на авторство, а урегулират това, ако даден обект е свободно достъпен в интернет, да бъде маркиран с определен код, за да бъде разпознат като забранен за използване при анализ. 

Пред Bulgaria ON AIR Емилиян Арнаудов заяви, че няма как за нарушение на авторски права да бъде търсена отговорност от машина или изкуствен интелект: "Зад всяка една програма, зад всяка корпорация и продукт стои определен човек".

Важно уточнение, е че изключение ще се прави за научно изследователски организации, при които използването на авторски продукти не може да бъде забранено. Тези промени ще бъдат от ползва за всички университет, БАН.

Гостът се надява 49-ото НС да се задържи достатъчно дълго, за да приеме нужните законодателни промени. 

"Голяма част от създаденото от изкуствения интелект е конкурентно на създаденото от човека - някои са трудно разпознаваеми. Вероятно ще бъде закрепено на европейско ниво четвърти закон за роботиката, чийто автор е Любен Дилов - баща, който гласи, че роботът е длъжен да се идентифицира, че е робот", посочи Емилиян Арнаудов. 

По думите му българите не са свикнали, че трябва да плащат за използването на продукти с авторски права. 

"В творческия сектор има висока степен на чувствителност на нарушение на авторски и сродни права. Изостава в обществото разбирането, че следва да се плаща за авторския труд", коментира адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото