Изкуственият интелект атакува 26 млн. работни места?

Трябва да гледаме как ще се спасяваме в глобално ниво, не професия по професия, коментира Георги Караманев

01.05.2023 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

През следващите пет години изкуственият интелект ще промени почти една четвърт от работните места в света. Това сочи нов доклад на Световната банка. Появата на технология като ChatGPT ще автоматизира или замени редица длъжности. Около 75% от 800 компании, анкетирани от Световната банка, са заявили, че възнамеряват да въведат изкуствен интелект в дейността си. По техни оценки ще бъдат съкратени общо около 26 млн. работни места.

Страните от Г-7 пък се съгласиха, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект, които да са "базирани на риска“. Кристина Цветкова по темата.

Мнозинството вярва, че технологията ще редуцира хората в много дейности, а най-големите песимисти прогнозират изчезването на цели професии, което би оставило без работа стотици хиляди по света.

"Изглежда ще им перспектива да се променят нещата в много професии. Трябва да гледаме как ще се спасяваме в глобално ниво, не професия по професия. Аз от журналист станах програмист. Дали ще трябва да лепя плочки, за да оцеля пак, е важен въпрос, но по-важен е как ще функционира обществото, когато много хора останат без работа", заяви журналистът Георги Караманев.

Универсалният базов доход струва милиарди, така че на този етап идеята изглежда наистина утопична. 

Няколко месеца след отварянето на ChatGPT потребителите му надхвърлят 100 милиона месечно. Това го прави най-бързо развиващото се приложение в историята, докато тепърва започва дискусията за моралните аспекти на употребата му. 

"Време е да въвеждаме етични рамки. Радва ме, че започва да се говори за тези неща, малко се поуплашихме, може би прекалено", коментира Георги Караманев.

И така, на този етап как ще използваме инструмент като ChatGPT – за полза или злоупотреба, зависи само от нас.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.