Може ли да ги измести? Изкуственият интелект навлиза във все повече професии

Технология може да се намеси най-сериозно в работата на счетоводителите, сочи проучване

23.04.2023 | 10:57 Редактор: Вяра Димова
Може ли да ги измести? Изкуственият интелект навлиза във все повече професии

Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект (ИИ) ги развиват все по-бързо и напоследък те се използват все по-широко в различни сфери. Тази технология е на път да промени драстично живота ни, единодушни са експерти и анализатори, но мненията им относно очакваното въздействие на ИИ се различават драстично. 

Две нови проучвания показват, че платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които е и ChatGPT, ще окажат съществено влияние върху професионалното развитие на мнозина от нас.

Eксперти на технологичната компания "Оупън Ей Ай", която развива "ЧатДжиПиТи" и учени от Университета на щата Пенсилвания, са анализирали кои професии и работни места са на път да бъдат засегнати най-сериозно от развитието на изкуствения интелект. 

Авторите на проучването са установили, че тази технология може да се "намеси" най-сериозно в работата на счетоводителите. Най-малко половината от счетоводните дейности биха могли да бъдат извършени много по-бързо от изкуствения интелект, са установили изследователите.

Математиците, програмистите, преводачите, писателите и журналистите също трябва да са подготвени за факта, че изкуственият интелект може да започне да изпълнява поне част от професионалните им задължения, информира БТА.

Въпреки че понастоящем системите с изкуствен интелект все още "бълнуват" неверни факти при отговорите си, те вече постигат забележителни резултати, когато им бъдат поставени задачи, свързани с превод на текст, класификация на данни, творческо писане и генериране на програмен код.

Професионалните задължения на около 80 на сто от заетите на пазара на труда в САЩ включват поне една задача, която може да бъде изпълнена по-бързо с помощта на генеративен ИИ, отбелязват авторите на проучването. 

Снимка: pixabay