България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учен от БАН: Следим поведението на Слънцето с изкуствен интелект

Работим по създаването на първия радиотелескоп, похвали се доц. Камен Козарев

20.04.2023 | 07:53 Редактор: Петя Кръстева

Учени се опитват да  използват изкуствен интелект при изследванията на Слънцето и Космоса. 

"Не знаем много неща за Слънцето. Опитваме се чрез нови телескопи и различни начини на наблюдение да го изследваме в по-големи детайли. Опитваме да разберем как работи динамото, което предизвиква неговия цикъл от 11 години, но за да обработим всички тези данни ни е нужна помощ от изкуствения интелект. Зад всички услуги като ChatGPT стоят математически и статистически компютърни модели, които обработват огромни количества данни. С тези умни алгоритми можем да детектираме слънчеви изригвания, да подобрим качеството на данните си и да намалим нивото на шум", заяви доц. д-р Камен Козарев от БАН в "България сутрин".

По думите му изкуственият интелект навлиза все повече в науката, както и в ежедневния живот. Гостът изтъкна, че София ще бъде домакин на научна конференция по машинно обучение и компютърно зрение, в която ще се включват над 20 държави. Сред представителите ще има такива от НАСА и Европейската космическа агенция.

"Опитваме да предвиждаме поведението на Слънцето. Космическото време афектира всекидневния ни живот. При голямо изригване може да има значително влошаване на комуникацията или GPS услугите. Може да има ефект върху електропреносната мрежа, петролопроводи и електропроводи. Опитваме се да предупредим големите компании как да реагират при евентуално слънчево изригване", поясни доц. Козарев. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че интересът на младежите към хелиофизиката се увеличава.

"Работим по създаването на първия радиотелескоп, който ще бъде поставен край обсерваторията на Рожен, Той ще бъде част от голям европейския телескоп, който изследва Вселената в ниски честоти до около 250 мегахерца. Когато го построим - до края на 2025 г., ще имаме участие в най-големия радиотелескоп на тези честоти", похвали се той.

Доц. Козарев изтъкна, че България трябва да се стреми да се мери с най-добрите учени. 

"За държава като нашата и финансите, с които разполагаме, се справяме доста добре", отбеляза той. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
ндру
преди 1 година
изкуствен интелект хахаха - микробите оценяват слънцето хахаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
върха на науката
преди 1 година
Като няма естествен, използват изкуствен интелект..... Сигнализирай за неуместен коментар