Китай издига ролята на изкуствения интелект на ново ниво

Пекин планира да въведе правила, които да регулират използването му в редица отрасли

11.04.2023 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Китай издига ролята на изкуствения интелект на ново ниво

Китай планира да изисква преглед на сигурността на услугите с генеративен изкуствен интелект, преди да им бъде разрешено да работят, което поражда несигурност по отношение на ботовете, подобни на ChatGPT, представени от най-големите технологични компании в страната

Доставчиците на услуги трябва да гарантират, че съдържанието е точно и зачита интелектуалната собственост, не дискриминира и не застрашава сигурността, пише в насоките публикувани от Администрацията на киберпространството на Китай за обществена обратна връзка. Операторите на изкуствен интелект трябва също така ясно да обозначават съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, се казва в изявление на интернет надзорния орган на страната.

Китай не крие желанието си да издигне изкуствен интелект в момент, когато страната е в конфликт със САЩ по отношение на технологиите - от чиповете до електрическите превозни средства. Но все още не е сигурно как правителството възнамерява да стимулира и контролира нововъзникващата област. 

Китай вероятно ще забрани чуждестранните услуги с изкуствен интелект, като тези на OpenAI или Google, както направи с американските предложения за търсене и социални медии. Пекин настоява за строг контрол върху онлайн съдържанието и дискусиите.

Пекин планира да въведе правила, които да регулират използването на изкуствен интелект в редица отрасли. През февруари служители от Министерството на науката и технологиите заявиха, че правителството ще настоява за безопасно и контролируемо прилагане на услугите с изкуствен интелект, които то счита за стратегическа индустрия.

Четете повече в bloombergtv.bg