Може ли да посее генеративният изкуствен интелект съмнение в сериозната наука?

Значението на разграничаването между изкуствения и човешкия интелект нараства с всеки изминал ден

25.03.2023 | 09:44 Редактор: Михаела Димитрова
Може ли да посее генеративният изкуствен интелект съмнение в сериозната наука?

Големите езикови модели като ChatGPT са доставчици на правдоподобност. Чатботовете, много от които са базирани на така наречения генеративен AI (изкуствен интелект), са обучени да отговарят на потребителски въпроси, като търсят подходяща информация в интернет и събират съгласувани отговори, създавайки убедителни ученически есета, авторитетни правни документи и достоверни новини.

Но тъй като публично достъпните данни съдържат грешна информация или дезинформация, някои машинно генерирани текстове може да не са точни или верни, пише научната коментаторка на Financial Times Анджана Ахуджа. Това предизвика борба за разработване на инструменти за идентифициране дали текстът е съставен от човек или машина. Науката също се бори да се приспособи към тази нова епоха, с живи дискусии дали чатботовете трябва да имат право да пишат научни статии, или дори да генерират нови хипотези.

Значението на разграничаването между изкуствения и човешкия интелект нараства с всеки изминал ден. През февруари анализаторите на UBS разкриха, че ChatGPT е най-бързо развиващото се уеб приложение в историята, събирайки 100 млн. активни потребители през януари. Някои сектори решиха, че няма смисъл да заключват стабилната врата: наскоро от International Baccalaureate заявиха, че на кандидат-студентите ще бъде позволено да използват ChatGPT, за да пишат есета, при условие че го цитират.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay