Фалшиви снимки, създадени от изкуствен интелект, ще залеят социалните мрежи

Все още има потребители, които се подвеждат

24.03.2023 | 11:46 Редактор: Михаела Димитрова
Фалшиви снимки, създадени от изкуствен интелект, ще залеят социалните мрежи

Във вторник в Париж популярен потребител на Twitter публикува три изображения на френския президент Еманюел Макрон, спринтиращ между полицията за борба с безредиците и протестиращите, заобиколен от кълба дим. Изображенията, които са гледани повече от 3 млн. пъти, са фалшиви.

Но за всеки, който не следи развитието на захранваните от изкуствен интелект генератори на изображения, това не е толкова очевидно. Оказва се, че някои хора вярват, че става дума за истински снимки, пише Парми Олсън в коментар за Bloomberg.

Колега на Олсън споделя, че поне двама негови приятели в Лондон, работещи в различни професионални сфери, случайно са попаднали на изображенията и са помислили, че става дума за реални снимки от бурните протести срещу пенсионната реформа във Франция тази седмица. Един от тях е споделил изображението в групов чат, преди да разбере, че е фалшиво.

Това, което отнема 30 минути или час, за да бъде създадено със софтуер от типа на Photoshop, сега може да бъде направено за максимум 5 минути с инструмент като Midjourney (безплатно за първите 25 изображения) или Stable Diffusion (напълно безплатно). И двата инструмента нямат ограничения за генериране на изображения с известни личности.

На въпрос защо изображенията не са отбелязани като фалшиви, създателят отговаря, че всеки може просто да увеличи мащаба и да прочете коментарите, за да разбере, че тези изображения не са истински.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com