Изкуственият интелект ще остави без работа част от служителите в IT сектора

Компаниите се състезават за много лимитиран брой хора

30.03.2023 | 11:42 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект ще остави без работа част от служителите в IT сектора

"Ситуацията на пазара на труда у нас е трудна, големи глобални компании – и не толкова големи, се състезават за много лимитиран брой хора. Ние имаме хора, но демографската ситуация и структура е изключително влошена и това е нещо, върху което трябва да се помисли и да има някаква политика. Кадри имаме, въпросът е, че тези кадри вече работят дистанционно, конкуренцията е много голяма", заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Бойка Микова, мениджър "Човешки ресурси" в компания Evolution.

По думите ѝ част от служителите в IT сектора у нас си дават сметка, че може да останат без работа заради изкуствения интелект и дигитализацията. Водят се дискусии по темата, те са много заинтересовани към тях. 

"Ситуацията изисква преосмисляне на цялото бъдеще на функциите и къде можем да бъдем полезни. На работа ще бъдат задържани хората, които имат критично значение за успеха на компанията – т.нар. game changer-и", посочи Микова.

Според нея работещите в IT сектора основно са привлечени от това да имат свободата да разгърнат потенциала си, да са им интересни проектите, върху които работят и да се развиват. 

"Също така изискват да имат доверие към мениджърите си и екипите, които ги управляват", добави Микова.

Тя е на мнение, че IT секторът в България има консервативна позиция за тази година – би изчакал разрастване, но не и съкращаване на хора.

Гледайте целия разговор в bloombergtv.bg