Изкуственият интелект идва за вашата работа и ще ви уволни

Той вече е проникнал в множество части от процеса на работата

12.02.2023 | 11:43 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект идва за вашата работа и ще ви уволни

Изкуственият интелект не само идва за вашата работа, но ще има пръст в уволняването ви, пише Bloomberg. Той вече е проникнал в множество части от процеса на работата на отделите, занимаващи се с човешки ресурси – от наемане до адаптиране до обучение и оценяване.

В обсебен от ефективността сектор като технологичния, инструменти, предназначени да рационализират вземането на решения, сега си проправят път към съкращенията. Условията тук са подходящи за това: технологичният сектор съкрати близо 42 хиляди работни места през януари.

98% от анкетираните ръководители на отделите за човешки ресурси биха разчитали поне донякъде на софтуер и алгоритми, за да намалят разходите за труд в условията на рецесия през 2023 г.

Amazon.com проследява всяко движение на своите водачи при доставка с услугата Flex, някои от които са били уволнени чрез автоматизиран имейл, когато алгоритмите на компанията са решили, че работниците се провалят. Информационният поток, който Amazon събира за тези независими изпълнители, е това, което прави възможно алгоритмите да оценяват ефективността.

Четете повече в bloombergtv.bg