Американски компании с рекордни поръчки на роботи за над $2,38 млрд.

През изминалата година са купили над 44 100 машини

11.02.2023 | 12:18 Редактор: Вяра Димова
Американски компании с рекордни поръчки на роботи за над $2,38 млрд.

Северноамериканските компании, които от десетилетия не успяват да наемат достатъчно работници на ограничения пазар на труда, миналата година са купили повече роботи от всякога. Много от тези машини са предназначени за нови фабрики за електромобили или батерии, които са в процес на строеж, предава Ройтерс.

Търсенето на роботи изглежда е намаляло в края на годината, повдигайки въпроси колко силна ще бъде 2023 г., с оглед на променящите се модели на потребление на домакинствата и нарастващите лихвени проценти, налагани от централните банкери, за да обуздаят ускоряващата се инфлация.

Компаниите, преобладаващо разположени в Съединените щати, но и такива в Канада и Мексико, са поръчали над 44 100 робота през 2022 г. Това представлява 11% увеличение спрямо предходната година и нов рекорд по данни, събрани от Асоциацията за развитие на автоматизацията – индустриална група, известна още като A3. Стойността на тези машини е достигнала общо 2,38 млрд. долара, 18% увеличение спрямо преходната година.

"Недостигът на работа ръка изглежда не намалява", коментира президентът на A3 Джеф Бърнстейн. Много компании, които се борят да намерят служители на фона на най-ниското ниво на безработица в САЩ от 1969 г., смятат автоматизацията за бързо решение.

Бърнстейн казва, че има видимо забавяне на поръчките в края на годината, което повдига въпроса как ще се развие 2023 г. "Четвъртото тримесечие наистина беше подкрепено от силата на автомобилната индустрия", коментира той. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС