Развитието на изкуствения интелект затруднява регулацията на ЕС

ЕК предложи проектоправилата преди почти две години в опит да защити гражданите от опасностите

22.03.2023 | 22:17 Редактор: Михаела Димитрова
Развитието на изкуствения интелект затруднява регулацията на ЕС

Бързият технологичен напредък - например приложението за генериративен изкуствен интелект ChatGPT, усложнява усилията на Европейския съюз да постигне съгласие по ключови закони за изкуствения интелект, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Европейската комисия предложи проектоправилата преди почти две години в опит да защити гражданите от опасностите, свързани с нововъзникващите технологии, които през последните месеци отбелязаха бум на инвестициите и популярността сред потребителите.

Преди правилата да станат закон, проектът трябва да бъде съгласуван между държавите от ЕС и европейските законодатели, т.нар. тристранна среща.

Няколко законодатели са очаквали да се постигне консенсус по законопроекта от 108 страници миналия месец на среща в Страсбург, Франция, след което да се пристъпи към тристранна среща през следващите няколко месеца.

Но 5-часовата среща на 13 февруари не е довела до решение и според трима източници, запознати с дискусиите, законодателите са влезли в противоречие по различни аспекти на закона. 

"Темпото, с което се пускат нови системи, превръща регулацията в истинско предизвикателство", казва Даниел Льофер, старши анализатор в групата за защита на правата Access Now. "Това е бързо движеща се цел, но има мерки, които остават актуални въпреки скоростта на развитие: прозрачност, контрол на качеството и мерки за отстояване на основните права", каза още той.

Повече по темата прочетете на Investor.bg

Снимка: Pixabay