България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За секунди изкуствен интелект спести седмици работа на областния управител на Перник

Какви са ползите от ChatGPT - обясниха Людмил Веселинов и Спас Иванов

17.03.2023 | 08:04 Редактор: Елеонора Танева

Областният управител на Перник Людмил Веселинов успя да напише официално писмо с помощта на изкуствен интелект. Документът е входиран в Министерството на земеделието. С него аргументирано се предлага създаването на аграрна полиция.

"От няколко дни използвам технологията, тя е на моето мобилно устройство. Беше ми любопитно с каква скорост работи изкуственият интелект ChatGPT. Учудих се, че за секунди тази технология може да събере данни, които да обобщи, да предложи и изследва примери от европейската практика, за да мотивирам предложението си до Явор Гечев за надграждане на зоополицията за агрополиция", заяви Людмил Веселинов в студиото на "България сутрин". 

Анализът на европейските практики е направен за секунди от изкуствения интелект. Дадени са примери с подобни формирования в сферата на земеделието от Италия, Франция, Нидерландия. Областният управител уточни, че търсенето през Google на подобна информация би му отнело дни и седмици.

"Ако една работна група трябва да извършва обстойно изследване само на българското законодателство, това може да продължи с месеци. А тук, с ChatGPT, стана за секунди като става въпрос за практики от целия свят", допълни Веселинов.

По думите му винаги ще се намери кой да окаже съпротива срещу въвеждането на изкуствения интелект.

"Тя много бързо може да се преодолее, когато видим ползите. Възможностите са много широки, може да са в полза на общините, да регулира трафика, да прави анализи за природни бедствия, в писането на кодове", даде пример областният управител на Перник.

Пред Bulgaria ON AIR IT специалистът Спас Иванов посочи, че ChatGPT се използва от години като трансформатор на човешка реч. Създаването му е започнало през 2016 г. 

"Системата се обучава с различни видове човешка реч. Когато събере голяма база данни, с подходящите алгоритми се извлича правилната информация и се получава изключителна скорост на обобщение. Може да събере сентенцията, да я съотнесе към база данни в огромни мащаби и да генерира резултат, сходен за интерпретация за човек", заяви Иванов.

Експертът е категоричен, че няма как информацията да бъде манипулирана, а за злоупотреба е нужен огромен ресурс. Гостът допълни, че в сегашната ситуация платформата използва публична информация и никой не рови в лични данни.

"Обобщава неща, които могат да бъдат намерени в интернет. Едното индексира съдържание, а другото - готови отговори. Има редица мерки по пътя, така че всяка информация да има съответните проверки, да се говори за манипулация е несериозно", категоричен е Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.