България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КНСБ: Блокираме "Орлов мост", нека управляващите знаят, че предстои нещо по-голямо

Трябва ръст на доходите, за да се компенсира инфлацията, заяви Тодор Капитанов

01.05.2023 | 09:13 Редактор: Вяра Димова

Днес ще се проведе акция за защита на работническите интереси. По тази причина се очаква да бъде блокирано движението в района на "Орлов мост". 

"КНСБ от няколко месеца, близо година, настоява за ръст на доходите поне във формат, който може да компенсира инфлацията. Днес ще направим своите предложения, които ще отправим към управляващите. Нашите решения са във връзка с бюджета - как да се случи така, че да може да има пари за увеличение на заплатите", заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов в ефира на "България сутрин".

Протестиращите ще затворят символично "Орлов мост". "Нека акцията да подскаже на хората, които искат да управляват, че в България синдикатите ще направят нещо много по-голямо, ако не се чуят техните искания", увери Капитанов. 

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че исканията им са за минимална работна заплата, която още от 1 юли да бъде поне 860 лв., а в края на годината да стане поне 1000 лв.

"Това е далеч от заплатата за издръжка, която е 700 лв. за един човек, който живее и работи в България, за да може да си покрие своите битови нужди. Това е една минимална заплата за издръжка, която всеки работещ в България трябва да има. Реалността е далеч", посочи вицепрезидентът на КНСБ.

След затварянето на центъра на София предстои празник по повод Деня на труда.

Гледайте целия разговор във видеото.