Синдикати искат увеличение на заплатите, бизнесът - икономии: МС внася Бюджет 2023 в НС

"Дефицитът е повече, отколкото може да се допусне за една страна, която иска да се допусне до Еврозоната", категорични са от БТПП

27.04.2023 | 18:56 Редактор: Петя Кръстева

Социалните партньори не се разбраха по един един от законопроектите, предложени от служебния кабинет - държавния бюджет, средствата за НЗОК и тези за Държавното обществено осигуряване.

"И при трите законопроекта е следван един и същи подход, всички приходи и разходи са планирани на база действащото към този момент законодателство - без въвеждането на нови политики. Поддържаме теза, че това е отговорност на стабилно парламентарно мнозинство и редовен кабинет", подчерта социалният министър Лазар Лазаров.

По думите му замразяване на социално осигурителни плащания няма да има, остава и предложението за осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 12%, което ще доведе до ръст при всички възрастни. 

Синдикатите, от своя страна, поискаха политика по доходите и увеличение на минималната работна заплата от 850 лв.

"Няма достатъчно амбициозна политика по доходите в условията на наличие на значително фискално пространство", смята главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Според работодателите в бюджета трябва да има заложени мерки за икономии, за да се намали разходната част и да се ограничи обявения дефицит от 12 млрд. лева. 

"Дефицитът е повече, отколкото може да се допусне за една страна, която иска да се допусне до Еврозоната, категорични бяха от БТПП. 

Въпреки неодобрението от тристранния съвет утре правителството трябва да приеме държавния бюджет и след това да го внесе в Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.