По-високи заплати и пенсии? Тристранният съвет не постигна съгласие по Бюджет 2023

Утре правителството на свое заседание трябва да приеме бюджета и да го внесе в Народното събрание

27.04.2023 | 14:03 Редактор: Михаела Димитрова

Без успех приключи първата среща за бюджета между социалните партньори, работодателите и властта. Основните критики на работодателите са свързани с увеличението на социалните плащания. Обратно, синдикатите настояват плащанията не само да се увеличат, но това да стане с повече от заложеното.

На Тристранния съвет бяха обсъдени държавния бюджет, както и бюджетите на НЗОК и на държавното обществено осигуряване за 2023 година.

"И по трите законопроекта социалните партньори не успяха да постигнат съгласие. Няма да има замразяване на социалноосигурителните плащания", заяви социалният министър Лазар Лазаров. 

Така от първи юли се очаква ръст на пенсиите с 12%. Синдикатите пък поискаха политика по доходите, увеличение на минималната работна заплата от 850 лв. Бизнесът от своя страна настоява да се намали разходната част на държавния бюджет и да се предприемат конкретни мерки за това.

"В изказаните становища на социалните партньори се съдържаха предложения, които са свързани с промяна на един или друг параметър, на провеждането на една или друга политика. От служебното правителство категорично поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно парламентарно мнозинство и редовен кабинет", каза още Лазаров.

Въпреки непостигнатото съгласие това не влияе за приемането на бюджетите. Утре правителството на свое заседание трябва да приеме бюджета и да го внесе в Народното събрание, тъй като изтича законовият срок за това и след това остава в ръцете на депутатите да решат дали ще приемат държавния бюджет или не.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR