България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Спаси живот. Сложи си колана!": Отнема секунди, а ролята му е безценна

Главен инспектор Мария Ботева и Светослав Васев обясниха за новата кампания на пътя

21.04.2023 | 08:09 Редактор: Тодор Петров

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Конфедерацията "Сдружение на автобусните превозвачи" започнаха кампания за безопасността на пътниците в междуградските автобуси. Кампанията е под надслов "Спаси живот. Сложи си колана!".

Главен инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" заяви в "България сутрин", че основната цел е кампанията да има информационен характер и след това да започнат засилени провери на средствата за превоз на пътници. 

"Едно от най-често нарушаваните правила в Закона за движение по пътищата е неизползването на обезопасителните системи в автомобилите. Особено на задните седалки и в по-малките населени места това се пренебрегва", обърна внимание тя.

Прави впечатление също, че не се използват обезопасителните системи за деца, стана ясно още от думите ѝ. Много малко време отнема поставянето на колана, а може да коства загуба на живота, изтъкна гл. инсп. Ботева.

От началото на годината до 19 април при 1606 ПТП-та са загинали 123-ма души и са ранени 2122. В сравнение със същия период на 2022 г. произшествията са със 119 повече, ранените са с 266 повече, а загиналите - със 7 по-малко. Установени на място са над 11 600 нарушения на пътя от началото на годината, като броят им е по-голям с 1500 спрямо същия период на 2022 г.

Светослав Васев от Държавната агенция за безопасност по пътищата подчерта пред Bulgaria ON AIR, че темата за пътната безопасност би следвало да влезе в ежедневието на гражданите, тъй като всеки един от нас е участник в движението. 

"Много се говори за зачестилите пътни инциденти с автобуси, но леко се неглижира поставянето на обезопасителен колан. Изисква не повече от 5-6 секунди, но може да спаси нашия живот. Обезопасителният колан в автобусите е двуточков и целта му е при пътен инцидент с автобус пътникът да остане фиксиран за седалката", обясни Васев.

Гостът даде следния пример за ползите от поставяне на колан в превозното средство:

Във Франция през март автобус с 40 деца катастрофира, напускайки пътното платно и навлизайки в дере. Няма тежко ранени в тази катастрофа благодарение на това, че всички са били с поставен обезопасителен колан.

Губим по около 30 човешки живота на месец, това е неприемливо, настоя Васев.

Гледайте целия разговор във видеото.