Убити на пътя: 111 за по-малко от 100 дни, високата скорост е основната причина

Ранени в катастрофи са близо 1800 души

05.04.2023 | 11:08 Редактор: Елеонора Танева
Убити на пътя: 111 за по-малко от 100 дни, високата скорост е основната причина

Четирима души повече са загиналите при катастрофи у нас от началото на годината до 4 април, в сравнение със същия период на миналата година, а ранените са близо 1800 души. Това съобщи бившият началник на Главната дирекция "Националната полиция" Алекси Стратиев. До момента 111 души са загубилите живота си на пътя, а основните причини, които са довели до тежките инциденти са превишената скорост, рисковите изпреварвания, влияние имат и употребата на алкохол и наркотици.

"Нужна е доста дълга, продължителна политика за пътната безопасност, за да може да се повлияе положително на тези резултати; да се намалят. Неспазване на предимство, висока скорост, дистанция между автомобилите са сред най-честите причини за катастрофите. Разбира се, не на последно място, и употребата на алкохол, наркотици, но преди всичко високата скорост, защото тя лишава от възможност водача да реагира навреме. Второ, при евентуален досег, резултатите са твърде по-тежки, от нормално управление на автомобила при ниска скорост", уточни Стратиев пред БНР.

Той призова за безопасно шофиране и по време на наближаващите великденски празници.

"Това ще даде възможност всеки да стигне до там, за където е тръгнал, а евентуален инцидент с тежки последици би провалил всичко, включително и целия живот на човек", добави Стратиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг Тренера
преди 1 година
българина е над тия неща ! Сигнализирай за неуместен коментар