България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шампионът Георги Пеев: Медалът има смисъл, ако помогна да има повече трансплантирани

Политиците да спрат да се карат и да обърнат внимание на спасяването на човешкия живот, призова плувецът

19.04.2023 | 08:33 Редактор: Елеонора Танева

Българинът Георги Пеев спечели златен медал по плуване на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Той победи в дисциплината 100 метра бруст при мъжете между 40 и 49-годишна възраст. Георги е първият състезател с две трансплантации, който печели световната титла, а това са 24-ите игри.

Днес той се състезава в дисциплините 50 метра кроул и 50 метра бруст.

"Най-много ме притеснява, че в България не са правят достатъчно трансплантации, за да има повече като мен. Живея в град, в който няма закрит плувен басейн, подготовката ми коства много време и средства. Аз съм наясно, че нашата държава не я интересува спорт за трансплантирани. Взел съм нещата в свои ръце. Ако кажа, че е лесно - не е лесно. Ако кажа, че е трудно - не обичам да се оплаквам. Намирам начин да се справям. Донорството е живот и спасява човешки животи. В България тези, от които зависи да поправят нещата, счупиха системата през 2018 г. като закриха Изпълнителната агенция по трансплантация", коментира Георги Пеев за "България сутрин".

Той посочи, че нашият отбор е най-малкият на Световното първенство за трансплантирани. Във връзка с условията и подготовките даде пример с отбора на англичаните, които са имали в екипа 7 масажиста.

Георги е с трансплантирано сърце през 2013 г. и бъбрек - през 2015 г. 

"За мен ще е успех, ако тази година в България се направят 10 трансплантации на сърце, 50 на бъбреци, 20 на черен дроб. Това че съм спечелил някакъв медал, емоцията е голяма. В личен план, като говориш за кауза, не може личното да е успех. Медалът не означава нищо, ако не донесе нещо за хората, които чакат трансплантации", каза още Георги.

Той посвети успеха си и на семействата на донорите, които в най-трудния за тях момент взимат решението да помогнат на нуждаещ се. 

"Планирам да не умирам, да бъда жив и да ръчкам системата, за да има повече трансплантации в България. Най-гадното нещо е да си умрял. Политиците да спрат да се карат и да обърнат внимание на спасяването на човешкия живот. Не са безсмъртни. Това, което се случи на мен, и на тях може да се случи", допълни Георги Пеев.

Гледайте целия разговор във видеото.