Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Нефролог: Не всички нуждаещи се пациенти у нас дочакват бъбречна трансплантация

Броят на чакащите не кореспондира с броя на донорите, обясни нефрологът д-р Ивелина Маринова

09.03.2023 | 14:30 Редактор: Калина Донкова

Над 1000 човека у нас чакат за бъбречна трансплантация към днешна дата. Основният проблем е липсата на донори. Законодателството у нас стриктно ограничава кръга на лицата, които могат да дарят орган. Така, хората, които са на хемодиализа чакат понякога години. 

За съжаление обаче не всички пациенти у нас дочакват бъбречна трансплантация. Това коментира в ефира на предаването "Директно" нефрологът д-р Ивелина Маринова от УМБАЛ "Александровска".

"Има го и моментът, че пациентите, които чакат, не корелират с реализираните трансплантации. Броят на трансплантациите е много по-малък от този на пациентите, които или са на диализно лечение и чакат бъбречна трансплантация, или все още не са стартирали диализно лечение, но са в степен на бъбречна недостатъчност, която ще наложи нейното иницииране", обясни тя.

По думите на д-р Маринова пандемията също е усложнила процеса, поради ограниченията, които бяха наложени и в лечебните заведения.

"Имахме 2021-а година, в която нямаше реализирани бъбречни трансплантации, предвид рестрикциите. През годините броят на трансплантациите дали от трупен, или от жив донор, се е променял. За миналата година броят също не е толкова голям, колкото преди пандемията", посочи още тя пред Bulgaria ON AIR.

Особено важен е подходът към близките на пациентите, които са потенциални донори, категорична е д-р Маринова, възможностите за донорство също са ограничени, заради стеснения кръг от хора, които могат да дарят органите си.

На 10-и март ще отбележим Световения ден на бъбрека. Кампанията е глобална и е посветена на усилията за повишаване на информираността за значението на бъбреците за човешкото здраве, както и за намаляване на честотата на бъбречните заболявания.

Вижте целия разговор във видеото.