Феноменален успех: Наш плувец с трансплантирани сърце и бъбрек грабна златото на Световното в Австралия

Отлично представяне направи и другият член на нашия отбор

18.04.2023 | 13:51 Редактор: Михаела Димитрова

Феноменален успех за българските плувци! България има своя първи шампион на Световното първенство за трансплантирани, което се провежда в австралийския град Пърт, Австралия. 47-годишният хасковлия Георги Пеев завоюва златото в категория 100 метра бруст. Мъжът е с трансплантирани сърце и бъбрек.

Отлично представяне направи и другия член на нашия отбор - Огнян Ганчев, който се класира на петото място в дисциплината 50 метра гръб.

"Донорството е живот", сподели развълнуваният български плувец в профила си в социалната мрежа. Георги Пеев има присадени сърце и бъбрек и без съмнение може да се каже, че живее своя втори живот.

Само преди дни Георги Пеев навърши 47 години. Той отпразнува рождения си ден с представители на българската диаспора в Австралия. Някои от тях следят турнира.

Теменуга Христова от Шумен е направила чудесен плакат. От трибуните ги подкрепя и Митко, който също живее в далечния австралийски град. Първото състезание за трансплантирани атлети, в което участва Георги, е през 2016 във Вантаа, Финландия. Още при дебюта си хасковлията печели златен медал на 100 метра бруст и три сребърни медала в останалите дисциплини.

Пеев продължава победния си ход и на други форуми, като с успехите си записва в историята като първият трансплантиран с два органа атлет, който печели пет медала от едно Европейско първенство.

Другият ни участник на световното първенство в Австралия, Огнян Ганчев, също е призьор в шампионатите за трансплантирани в Загреб, Вилнюс, Финландия, Аржентина, Уругвай, Италия. Състезанието за двамата български плувци в Австралия продължава. Утре Ганчев ще плува на 100 метра гръб, а Пеев продължава битката за медалите на 50 метра бруст и 50 метра кроул.

Екипът на Bulgaria ON AIR им пожелава здраве и още много медали за каузата на донорството!

Вижте повече в репортажа.