България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директор иска тежки наказания за учениците, подали сигнали за бомби - изключване от училище

Според Асен Александров това е естествена санкция

10.04.2023 | 10:29 Редактор: Петя Кръстева

След седмиците на ежедневни бомбени заплахи - директорът на столичното 51-о училище "Елисавета Багряна" Асен Александров поиска тежки наказания за учениците, подали фалшиви сигнали за бомба. На този фон, новите разписани правила от МВР за действие при бомбена заплаха срещат сериозен отпор от страна на директорите на училищата. 

Поздравяваме и сме благодарни на МВР за изготвянето на правила за реакция при бомбена заплаха, недоволни сме само от начина на прилагането им. Наредбата пристигна при нас във вторник след изборите, но някои от директорите не бяха получили тези нови правила и след заплахите действаха, както в предходните 15 години. Това коментира директорът на 51-о училище Асен Александров в ефира на "България сутрин".

По думите му никой не иска да поеме отговорността за евакуирането на дадено училище. 

"Служителите на МВР още не са свикнали с тази процедура", смята той.

Гостът поясни и какво точно изискват правилата, спуснати от МВР към училищата - след получаването на бомбена заплаха се изпраща сигнал до МВР, а до пристигането им предварително определена група обхожда сградата и записва съмнителни детайли. 

Според него най-голямото неудобство след евакуацията на децата от сградата на училището е взимането на решението дали да се върнат, за да продължат с учебния процес, или да се приберат у дома. 

"Директорите искат твърдо и ясно да им се каже дали да евакуират децата, или да не го правят", категоричен бе той. 

Пред Bulgaria ON AIR Aлександров коментира и предложението си-изпращащите бомбени заплахи да бъдат изключвани от училище. 

"Санкцията е много естествена, колегите ми също я подкрепят. Подобна процедура обаче е много трудна - пише се до Агенцията за закрила на детето, а родителите имат 14-дневен срок за обжалване, в който ученикът посещава училище", отбеляза директорът.

Гостът каза още, че имейлите, до които са били изпратени част от заплахите, са били от база данни от преди 11-12 години. 

"Безспорно трябва всички имейли да минат към една структура и да могат да бъдат проследявани", категоричен бе той. 

Гледайте целия разговор във видеото.