Протоколът за бомбените заплахи ядоса учителите, настояват Демерджиев да го прецизира

"Ние нищо ново не сме въвели", заяви служебният министър на вътрешните работи

07.04.2023 | 22:07 Редактор: Искра Ангелова

Синдикат "Образование" ще поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. Причината - протокола за бомбени заплахи. Преподавателите и директорите на училища са възмутени от отношението към тях.

Някои вече дори са били санкционирани за това, че са евакуирали учениците.

След три сигнала за наличие на взривни устройства, директорът на столичното 81-о училище евакуира учениците след устно разпореждане от полицията. По-късно Елена Налбантова беше санкционирана по новата разпоредба за бомбени заплахи на МВР.

От вътрешното ведомство отрекоха да е имало разпореждане за евакуация.

"Смятам, че нашата реакция е абсолютно адекватна, предвид на това, че времето, в което получихме сигнала, на територията на училището има 1300 ученици и не знам кое е по-ценно в случая - хартията или живота, и здравето на нашите деца", възмути се зам.-директорът на 81-о училище - Вяра Крумова.

А Синдикат "Образование" поискаха оставката на служебния министър на вътрешните работи. Те настояват Иван Демерджиев да прецизира новия протокол за бомбени заплахи и да отмени незабавно съставените актове на директори.

"Полицията издава устни разпореждания при такъв процес. Ние нищо ново не сме въвели. В конкретния случай се изясняват обстоятелствата и ако това се окаже така, тази санкция ще падне", поясни Демерджиев.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.