Синдикат "Образование" за бомбените заплахи: Протоколите на МВР са неефективни

От структурата апелираха директорите да спазват съществуващите планове за защита

29.03.2023 | 13:15 Редактор: Вяра Димова
Синдикат

Синдикат "Образование" заклеймява злонамерените действия на кибертерористите, които отправят виртуални заплахи, като отнемат основното права на образование на учениците е се опитват да всяват страх и ужас в национален мащаб. Това става ясно от позиция, изпратена от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Политиката за борба с фалшивите новини и тяхното негативно влияние върху образованието, възпитанието и крехката детска психика е основен приоритет на Синдикат "Образование" и МОН. В случаите с виртуалните заплахи, които наистина звучат ужасяващо, се цели по-скоро всяване на хаос в образователните институции, както и турбулентност в националната сигурност.

Синдикатът апелира категорично към директорите да спазват сега съществуващите планове за защита на образователните институции и да не проявяват творчество или някакъв вид лична преценка при тези ситуации.

Синдикат "Образование", като анализира сега съществуващите протоколи, смята, че те са много неефективни и дори поставящи директорите и ръководствата пред труден избор", смятат от Синдиката.

"МВР трябва незабавно да прецизира методиката и протоколите за действие и да изпълни задължението си да поема отговорност при евентуални заплахи, отправени към образователните институции".

Според тях при изготвяне на заповед за противодействие при терористична атака МВР трябва да вмени задължение и към родителите да поемат задължение веднага да осигурят грижи за децата, които ще бъдат извън училищната сграда, защото, очевидно, учителите няма да имат физическата възможност да сторят това, поясняват още от структурата, предаде "Фокус".

"Директорите на училища нямат необходимата професионална експертиза да поемат отговорност и ситуират регламент, също и да извършат преценка кой сигнал е фалшив и кой не. Последният трябва да е изготвен и потвърден от МВР за всяка подобна ситуация. Поделенията на МВР и сега се отнасят твърде скромно при охрана на живота и здравето на учениците в училище и училищни дворове", се подчертава още в позицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)