България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дори от затвора Тръмп може да стане президент и да управлява САЩ

Съвсем правилно Белият дом напълно игнорира юридическия и медиен цирк, каза журналистът Христофор Караджов 

05.04.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Съдебното преследване срещу Доналд Тръмп - ще му попречи ли да се яви на изборите за президент?

"Не беше интересен самият арест. Интересно е какво ще излезе юридически от тези 34 обвинения. Това ще стане ясно след процес, който ще продължи няколко месеца. Тръмп изглеждаше посърнал по време на обвиненията. Пристигна в Палм Бийч, където е неговата резиденция, и веднага отиде на политически митинг, където се нахвърли върху съдията и демократите", коментира журналистът Христофор Караджов в ефира на "България сутрин". 

По думите е естествено Тръмп да каже, че това е политическа атака и да напада всеки, който не му угажда - винаги всички други са му виновни.

"Това е юридически процес, обвиненията бяха повдигнати, след като 23-ма нюйоркчани от журито са били убедени, че има юридическа тежест в тях. Това не се случва лесно. Всеки в САЩ е невинен до доказване на противното", каза още Караджов пред Bulgaria ON AIR

Според него Тръмп вече е започнал да използва обвиненията в своята предизборна кампания. Дори при присъда и вкарване в затвора, не е проблем някой да се кандидатира, да бъде избран и да служи като американски президент, стана ясно от думите на журналиста.

"Съвсем правилно Белият дом напълно игнорира юридическия и медиен цирк. Говорителката на Джо Байдън свика пресконференция за приемането на Финландия в НАТО точно в момента, в който Тръмп се появяваше в съдебната зала", отбеляза Караджов.

Журналистът заключи, че има още 3 потенциални юридически проблема пред Тръмп - откритите секретни документи, щурмът на Капитолия и опитът му да убеди държавния секретар на Джорджия да му намери 11 хил. допълнителни гласа на изборите през 2020 г.

Според Виктор Таушанов, който от над 20 г. е сферата на недвижимите имоти повече в САЩ, демократите опитват да дискредитират Тръмп от първия ден, в който той се е кандидатирал за президент. А сега опитват да го спрат да се кандидатира отново.

"В последните години Тръмп има доста повече и по-големи обвинения от това, за което го вкараха в съда", посочи Цвета Калейнска, която от 15 години живее и работи в САЩ. Тя е съосновател и консултант в голяма консултантска компания със седалище в Ню Йорк.