България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатор: Тръмп категорично е бил арестуван, за някои вече е "мъченик"

Само ако го вкарат в затвора, няма да се кандидатира за президент, каза Искрен Иванов

05.04.2023 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева

Само политически ли са обвиненията към Тръмп, както твърди самият той?

"Първата страна е чисто юридическа. Истината е, че няма ненормални неща за демокрацията, истината трябва да излезе наяве. В действителност, докато Тръмп беше президент, се случиха много неща, които будят подозрение - като дебата дали Русия се е намесвала в изборите", коментира анализаторът Искрен Иванов пред "България сутрин".

По думите му не е за пренебрегване фактът, че за либералното крило случващото се е добре дошло. Той е категоричен - Тръмп е бил арестуван.

"Доколкото разбираме - снети са му пръстови отпечатъци, прекарал е 40 минути в ареста, извършени са всички процедури съгласно щатското законодателство - включително снимките, които се правят. Това си е арест по всички правила на полицейския кодекс на щата Ню Йорк", обясни беше Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторът очертава два варианта: президентът наистина да бъде осъден и да бъде прецедент в американската история, а вторият - републиканците да се опитат чрез лобиране да избегнат тази присъда: "Това това ще стигматизира цялата им партия. Но чак да вкарат Тръмп в затвора - не мисля".

Искрен Иванов очаква в социалните мрежи да се появят групи от поддръжници на Тръмп, за някои той вече е "мъченик". 

"Много малка част републиканската партия ще застане отново зад него, има други влиятелни политици, които са на показ. Няма нещо, което да извади Тръмп от кампанията, освен ако не влезе в затвора", каза още анализаторът.

Гледайте целия разговор във видеото.