България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Петър Витанов: Неравенствата се увеличават и убиват, има сектори с картелни споразумения

"Против съм повсеместно даване на помощи за целия бизнес", заяви евродепутатът

20.03.2023 | 08:47 Редактор: Михаела Димитрова

Голяма група евродепутати призоваха да има данък "богатство". У нас финансовият министър поиска фирмите да плащат за своите свръхпечалби. 

"Инициатива е на мултимилионери от Давос, които сами са стигнали до извода, че трябва да бъдат облагани повече, за да могат да се генерират повече приходи в държавните хазни. Тези пари да стигат за социална политика, климатични политики, за енергийна трансформация, която да бъде на социално приемлива цена", заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов в "България сутрин".

"Смисълът е свръхбогатството, което е над 50 милиона, да бъде облагано допълнително с аналог, който също е прогресивен в зависимост от размера на това богатство и да се преодолеят огромни неравенства, натрупали се през последните години", обясни още гостът.

По повод скритите документи, евродепутатът коментира, че "сделката, която постигнаха страните на ниво ОИСР, е за глобален аналог върху мултинационалните компании. Установява се, че големите транснационални компании плащат средно 9% европейски данък, при положение, че малките средни предприятия плащат над 20%, посочи той.

Според Витанов това означава, че големите предприятия "имат юридическата и финансова помощ да избегнат данъците, да се регистрират там където данъчните аналози са най-ниски и да избягват данъци, да влизат в офшорни зони. Това е начин да се ограничи бягството на капитала."

"Неравенството, което се създава, убива. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазването, това коства човешки живот", настоя Витанов.

По негови думи тези неравенства се увеличават. "1% от световното население, притежава 80% от благата, това е страхотно неравенство. Покрай пандемията 10-те най-богати души са удвоили богатството си, при положение, че над 95% са загубили средства", уточни евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Витанов коментира и ситуацията у нас: Държавата е предоставила близо 6 млрд. помощи за последната година. Установява се, че имаме сектори, в които има видими картелни споразумения, където крайната цена и инфлацията се калкулира на гърба на потребителя. Според мен трябва да се калкулират печалби, но не навсякъде. Против съм повсеместно даване на помощи на всички и за целия бизнес.

"Ако искаме да имаме силна държава, със силна социална политика, трябва да имаме достатъчни средства", категоричен е евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа