Експерти: Данък ''свръхпечалба'' за фирмите няма да реши проблема с бюджетния дефицит

Според тях това са временни и недостатъчни мерки

18.03.2023 | 14:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони са временни и неустойчиви мерки, смятат експерти. През седмицата министърът на финансите Росица Велкова обяви, че се предвижда въвеждане на еднократен данък от 33% върху свръхпечалбите от 1 юли за всички фирми в България с повишени приходи. Без промяна остава ставката на Данък добавена стойност за услугите по настаняване, книгите, както и храните и пелените за бебетата.

Данък ''свръхпечалба'' за фирмите няма да реши проблема с бюджетния дефицит. Според експерти това са временни и недостатъчни мерки.

"То, първо, едва ли ще свърши работа, защото е с еднократен ефект. Второ – едва ли ще бъде припознато от ЕК за нещо, което решава проблема с дефицита", посочи бившият финансов министър Владислав Горанов.

"Кой е този, който ще даде дефиниция на свръхпечалба? Това временно ли ще бъде? Оттук нататък ще живеем в среда на администрирани цени или какво? Това с централното администриране на цените е опитано по няколко начина и навсякъде води до катастрофални последствия", смята председателят на Български форум на бизнес Левон Хампарцумян.

"Не е въпросът еднократно да изпълним критерия за бюджетния дефицит, нито въпросът е да имаме за един месец ниска инфлация. Това, което искат нашите приятели от Еврозоната, е да имаме не 12 месеца ниска инфлация, т.е. иска се устойчивост", подчерта икономистът Георги Ангелов.

По думите му политиката на правителството е непоследователна. 

"Миналата година МФ беше много щедро с всички бизнеси, а сега казва: "ние ще ви вземем обратно тия пари, като ви наложим еднократен данък". Според мен по-добрият вариант е да насочим тежестта към тези компании, които получиха изключение от ембаргото, които печелят от това изключение от ембаргото, като намалят цените или внесат вноска в бюджета. Това би било по-правилният вариант и съответно тези компании, които имат високи свръхпечалби, да върнат част от тези субсидии, компенсации, които са получили. Т.е. да не отиваме към еднократни данъци", обясни Ангелов.

За да има положителен ефект върху държавната хазна и да се овладее инфлацията, финансистът Любомир Дацов предлага пакет от мерки, за които обаче трябва силна политическа воля.

"Вдигане с 2% на ДДС на 22%, 12% здравноосигурителната вноска за всички, 5% вдигане на вноската за втория стълб на пенсионния фонд. Този пакет би стабилизирал бюджета дългосрочно в приходната част, а вече това ще позволи в разходната част да бъдат направени значителни промени", изтъкна Дацов.

Засега в предложените от МФ данъчни промени не се предвижда вдигане на Данъка добавена стойност над 20%.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.