България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа и НАТО знаят за оръжията ни, България трябва да реши какво ще прави с тях

Според Николай Свинаров и Милен Керемедчиев трябва да отделяме повече средства за модернизация на армията ни

16.03.2023 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, заради необходимостта на ЕС за спешно увеличаване на производството на боеприпаси. 

"Докарахме го дотам, че недоверието към нас расте както в рамките на ЕС, така и в рамките на НАТО. Постоянно твърдим, че нямаме нещо, което имаме. Това е важно посещение, за да разберем, че не бива да крием толкова от партньорите, колкото крием от враговете ни", заяви бившият министър на отбраната Николай Свинаров в "България сутрин".

Според него проблемът е, че през годините бяхме поели ангажимент да имаме 2,6% от БВП за отбрана до 2015 г. Ангажимент, поет още през 2002 г. Но още през 2005 г. бюджетът за отбрана падна двойно. 

"Модернизацията на армията е скъпо удоволствие и България трябва да отделя повече от 2%, ако иска да направи нещо. Заводите във военно-промишления комплекс са натоварени и може да произвеждат повече. Важно е политическото решение какво става след това. Посещението на добра воля на комисаря означава: Ние знаем какво имате и трябва да решите какво ще правите с него", каза още Свинаров.

Бившият военен министър подчерта, че проблемът не е военен, а политически. 

"Трябва да знаеш какви ценности отстояваш с действията, които предприемаш. Ако искаме съвременна армия, която може да изпълнява задачите, трябва да отделяме сериозен процент за инвестиции в определени проекти", изтъкна Свинаров.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев на свой ред посочи, че България продава оръжие от първия ден на войната в Украйна, а производството се увеличава. 

"Въпросът е дали България може да продължи да продава оръжия чрез заделените 2 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна. Основната задача е безвъзмездната помощ, която България ще окаже на Украйна. Вчера точката влезе спешно в МС, за да се върне отново топката в парламента и докато няма парламент, България да не продължава със своята безвъзмездна помощ към Украйна. Натискът към нас ще бъде и в двете посоки", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му има огромни количества боеприпаси във военните ни складове, а страната ни в момента би трябвало да заделя около 1,7% от БВП, но основни проекти не се изпълняват.

"Между 10 и 12 пъти повече ракети и снаряди изстрелва Русия срещу Украйна, отколкото Украйна срещу Русия. Президентът каза, че трябва да направим всичко възможно да не се разрасне този конфликт. По-скоро играе със страхове на обикновения българин, отколкото да има национална заплаха", смята Керемедчиев.

ИНЦИДЕНТЪТ СЪС СВАЛЕНИЯ АМЕРИКАНСКИЯ ДРОН

"Не са уточнили дали става въпрос за териториални или международни води. Русия не отрича, че инцидентът се дължи на нейната реакция. Тежък е проблемът, но не може да доведе до усложняване. Опитите за провокация от страна на Русия няма как да бъдат реализирани", коментира Свинаров.

"Такива инциденти се случват много често, особено в Черно море. Там има и много руски шпионски самолети. Тонът все пак е умерен и от Пентагона, и от страна на Руската федерация. Не може да говорим за целенасочено нападение на руски самолет срещу американско бойно средство", каза Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


3
0 rate up comment rate down comment 2
Тези съвсем....
преди 1 година
На тези господа им се струва нормално ЕС и НАТО да знаят какви оръжия и боеприпаси имаме, а българското общество не трябва да разбира какво се давало на Украйна. Евроатлантическите ценности какво представляват, че аз си лично наблюдавам военолюбие, подпомагане на убийства,*** идеология и хранене с насекоми. Ако това е цивилизования свят, направо сме обречени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
полковник Колев
преди 1 година
Благодарение на предатели и продажници за БГ се знае всичко още от отдавна! Още в зората на новата "либерал демокрация" топографската карта на БГ която е с изключително военно значение попадна в ръцете на турците!!! Е за каква БГ говориме или за действащи и независими наши правителства.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Джери Бадалуна
преди 1 година
БГ село без кучета,или ако по ви харесва с много кучета Сигнализирай за неуместен коментар