Еврокомисар инспектира военната ни индустрия, договаря повече оръжия за ЕС и НАТО

България може да осигури част от нужното на страните членки, убеден е Тиери Бретон

15.03.2023 | 22:05 Редактор: Елеонора Танева

Еврокомисарят по вътрешния пазар - Тиери Бретон, който отговаря за военната индустрия е на визита в България. Той посети производствените бази на ВМЗ в Иганово и Сопот, а в срещите участие взе и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Целта на визитата на Бретон е да се увери, че има кой да произведе количествата муниции и оборудване, с оглед на нарастващите нужди на Европа. Той категорично отрече да са водени разговори за снабдяване на Украйна с българско оръжие.

"Не сме обсъждали това изобщо. Не съм тук, за да говоря за това. Тук съм в качеството си на комисар по военната индустрия, да обсъдя капацитета на производство – за да се уверя, че военната промишленост на страните, които имат капацитет, могат да подсигурят нуждите на всички страни членки, с оглед на тенденцията, която е много важна в момента – за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. И вярвам, че България може да осигури част от това, което е необходимо на страните членки", заяви Бретон.

От правителствената пресслужба също разпространиха позиция относно запитванията и спекулациите ще предоставя ли България още военна помощ на Украйна. 

"На днешното заседание на Министерски съвет не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава. В решението си Министерският съвет предлага отново всяка следваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание. Това, което предишният парламент не прие", коментира военният министър Димитър Стоянов.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нагли
преди 1 година
В качеството на какъв идва да "инспектира военната ни индустрия"? На представител на метрополията? Сигнализирай за неуместен коментар