Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Попов: Войната ще стане по-кървава, трябва да се радваме, че имаме армия

Според бившия началник на отбраната не трябва да има единствено негативно отношение към Българската армия

28.02.2023 | 20:54 Редактор: Михаела Димитрова

Бившият началник на отбраната ген. Константин Попов говори пред Bulgaria ON AIR за състоянието на Българската армия и каква би била сметката за нейната модернизация.

"През последните 30 години имаше някакви епизодични усилия за изграждане на армията и модернизацията, направиха се много планове и стратегии, но и голяма част от тях не се изпълниха. Не трябва да сме безкрайни песимисти, има и добри резултати в някои отношения, като например закупуването на F-16, модернизацията за специални операции и флота. Това са добри неща, но за последните 30 години е доста мъничко", каза гостът на "Денят ON AIR".

Относно изтребителите F-16, Попов коментира, че е положително само това, че ги чакаме. "Осем от тях са напълно платени, имаме договори за останалите осем. Ако ги нямаше тези договори, какво щяхме да правим? Щяхме да чакаме до 2035 година ли?", попита той.

"Не трябва да има негативно отношение единствено към Българската армия, защото няма как да очакваме положителни резултати, трябва да се радваме, че имаме армия и че има хора, които служат в тази армия и си изпълняват задълженията", допълни ген. Попов.

На въпрос дали е правилно да изпратим военна помощ на Украйна, той отговори, че "когато отидем навън, ние не казваме на другите, които дават оръжие, че са във война. Ние одобряваме това и се подписваме под едни общи документи. След като се върнем в България, начинът на говорене се променя", каза още ген. Попов.

"Относно военнотехническия характер, няма как да вземем отношение, защото се разсекретиха нещата - колко можем, защо можем, какво можем да постигнем? Ние не знаем къде е доброто и къде е лошото", коментира още гостът.

Според него краят на войната в Украйна не е близо. "През 2023 г. войната ще стане по-кървава, ще се вкарат повече хора на бойното поле, ще се използва повече техника. Естествено, че целта е мир, но ние сме се присъединили към този свят, който казва, че Украйна трябва да е възстановена в границите, които има", смята ген. Попов.

"Не вярвам Русия да използва ядрено оръжие, но самият начин на говорене е изключително притеснителен, защото когато се подготвя да се случи нещо, то има някакъв подготвителен период на формиране на мнение", завърши бившият началник на отбраната.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
атлантически подлоги
преди 1 година
Това лице е едно от тези, които унищожаваха българската армия и въоръжение под чужд натиск. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Какво иска да каже?
преди 1 година
Значи сме във война, но това не трябва да се коментира вътре в страната. Подписват каквото им кажат в името на "цивилизационния избор", който никой от нас не е правил с ясното съзнание за последиците. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
О.З.
преди 1 година
Световният ред се крепи на Българската армия. Сигнализирай за неуместен коментар