Официално: Русия прекрати договора СТАРТ III със САЩ

Руският президент Владимир Путин подписа указ за преустановяване на участието

28.02.2023 | 18:07 Редактор: Михаела Димитрова
Официално: Русия прекрати договора СТАРТ III със САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за преустановяване на участието на Москва в Договора за съкращаване на настъпателните въоръжения (СТАРТ III), съобщава ТАСС.

Според закона СТАРТ се прекратява, а решението за възобновяване на участието на Русия в договора може да бъде взето от държавния глава. Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Путин миналата седмица в послание до Федералното събрание обяви спирането на участието на Русия в "Нов СТАРТ." На 22 февруари законът беше единодушно приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията, припомня "Фокус".

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения беше подписан между Русия и САЩ на 8 април 2010 г. в Прага, известен като СТАРТ, СТАРТ-III или Пражкия договор. Документът е със срок 10 години (до февруари 2021 г.) с възможност за удължаване за период от не повече от пет години и включва клауза за оттегляне.

Всяка от страните, съгласно условията на документа, трябваше да намали ядрените си арсенали така, че след седем години общият брой на оръжията да не надвишава 700 междуконтинентални балистични ракети.

На 3 февруари 2021 г. Русия и САЩ размениха ноти относно приключването на вътрешните процедури, необходими за влизане в сила на споразумение за удължаване на срока на договора с пет години. На 8 август 2022 г. Русия информира САЩ за временното изтегляне на своите съоръжения от инспекцията по СТАРТ. Както обясни руското външно министерство, това е принудително решение, взето на фона на санкциите, наложени от Запада след началото на военната интервенция в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 2
Олеее
преди 1 година
Никой нищо не иска от Русия,сам си водиш мръсни пропаганди.Вие ста най мрачният човек,вие сте ***. Сигнализирай за неуместен коментар