Байдън: Голяма грешка, че Русия се отказа от "Нов СТАРТ"

Президентът на САЩ се среща във Варшава с лидерите на Букурещката деветка

22.02.2023 | 17:54 Редактор: Вяра Димова
Байдън: Голяма грешка, че Русия се отказа от

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Русия да прекрати действието на договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", се казва в изявление на Белия дом.

Запитан от репортер за реакция на решението на Русия да прекрати действието на Договора за "Нов СТАРТ", Байдън отговори: "голяма грешка". Той говори преди срещата си с източноевропейските лидери във Варшава.

Вчера по време на речта си пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в пакта за контрол на въоръженията със САЩ. Руският лидер заяви, че Москва не може да приеме американските инспекции на ядрените си обекти по силата на пакта, докато Вашингтон и неговите съюзници от НАТО открито обявяват за цел поражението на Русия в Украйна.

По-късно от МВнР уточниха, че Москва ще продължи да спазва ограниченията за ядрените бойни глави, наложени от договора "Нов СТАРТ". Двете камари на руския парламент вече гласуваха за прекратяване на договора, пише БГНЕС.

Джо Байдън се среща във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б9) - група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия. Алиансът включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Снимка: БГНЕС