Необходима е модернизация на армията, има риск за сигурността на демократичния свят

Служебният министър на отбраната се похвали със свършеното до момента

22.02.2023 | 12:01 Редактор: Петя Кръстева
Необходима е модернизация на армията, има риск за сигурността на демократичния свят

Изправени сме пред директни рискове и заплахи за сигурността и начина на живот на демократичния свят. Това налага бърза и адекватна адаптация на съюзните и национални отбранителните способности. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в обръщението си към участниците в годишната конференция на началника на отбраната. По думите му фокусът на НАТО за 2023 г. е върху възпирането и колективната отбрана.

Служебният министър очерта и насоките за работа през 2023 г. като на първо място посочи грижата за личния състав и необходимостта от реализиране на основните модернизационни проекти за Българската армия, най-важният от които е този за Сухопътните войски.

"Поставени са значително завишени изисквания към способностите на силите, тяхната готовност и окомплектованост, изпълнението на задачи по поддръжка от страна домакин и наличие на адекватни запаси от материални средства. Това рефлектира директно върху бъдещото развитие на въоръжените ни сили“, подчерта министърът. Той акцентира и на увеличаващия се некомплект от военнослужещи.

"Очаквам да бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки за набиране и задържане на военнослужещи в съвременните условия на пазара на труда", подчерта Стоянов.

Сформирането на  многонационалната бойна група, която постигна своите пълни оперативни способности и успешното участие в национални и многонационални учения бяха отчетени като постижения от министър Стоянов след Анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

"Не бих пропуснал и изпълнението на задачи от Българската армия в помощ на населението през миналата година", изтъкна още той. Министър Стоянов акцентира на участието на военнослужещи в преодоляване на щетите от наводненията в Карловско, гасенето на пожари, охраната на държавната граница и ремонта на граничното съоръжение, изпълнението на авиомедицински евакуации и доставянето на хуманитарна помощ в Турция и Сирия.

"В отговор на драстичните промени в средата на сигурност, свързани най-вече с военната инвазия на Руската Федерация в Украйна, НАТО предприе редица мерки и дейности за повишаване на колективния възпиращ и отбранителен потенциал, за да гарантира запазването на стратегическото си предимство и развитието на адекватни способности за противодействие на заплахите за сигурността на страните-членки. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на своята годишна конференция. 

Той посочи, че подходът на Алианса за гарантиране на колективната отбрана и постигане на ефективно възпиране се базира върху устойчива, бойно ефективна и всестранно осигурена конструкция от сили на място – съюзни и национални, такива за бързо усилване, обхванати от усъвършенствана структура за командване и управление.

"В основата на този подход са заложени повишени изисквания към националните сили за отбрана по отношение на готовност за използване, оперативна съвместимост, ниво на подготовка и не на последно място, всестранно осигуряване" посочи той.

По думите му конфликтът в Украйна е показал значението и ролята на добре подготвени, мотивирани, окомплектовани и ресурсно осигурени формирования, които да са в състояние да реагират още от началото на кризата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR