Борел с писма до министрите на отбраната в ЕС, иска доставка на боеприпаси за Украйна

По думите на Дмитро Кулеба страната му ще стреми към бързо приключване на войната

21.02.2023 | 17:08 Редактор: Петя Кръстева
Борел с писма до министрите на отбраната в ЕС, иска доставка на боеприпаси за Украйна

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им. На съвместен брифинг Борел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъдиха изявлението на президента Путин, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Една година след инвазията в Украйна Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, каза генералният секретар Йенс Столтенберг. На решението на Русия да преустанови участието си в договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира така:

"Съжалявам за днешното решение на Русия да преустанови участието си в договора "Нов старт". През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от ключови споразумения за контрол над въоръжаването. С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво призовавам Русия да премисли решението си и да спазва съществуващите споразумения. Обезпокоени сме, че Китай може да помага на Русия", каза той, цитиран от БНР.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба подчерта, че ще се движат към една цел - приключването на войната, колкото се може по-бързо.

"Не става дума за Украйна, а за правилата, които защитават и вас. Ако ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в опасност. А това категорично не е нещо, пред което бихме искали да се изправим", коментира той.

Вчера министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

Снимка: БГНЕС