България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хората се вълнуват от Паметника на съветската армия и инфлацията, изборите - на заден план

"Инфлацията леко намалява, но пък при храните тя си остава висока - над 25%", каза Александър Попов

10.03.2023 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Продължаваме да следим кои са най-четените новини в информационния сайт dnes.bg.

"Противно на очакванията кампанията за изборите минава доста вяло и си намерихме тема за разделение отново. Това е решението на Столичния общински съвет за демонтиране на Паметника на съветската армия. Това като че ли беше темата, която предизвика най-много коментари в нашия сайт. Вижда се, че разделението по тази тема е доста голямо. Вместо да се мисли за бъдещето на страната и възможен ли е кабинет, каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му Паметникът на съветската армия е на дневен ред повече от 20 години.

"Винаги, когато трябва да се води смислен диалог, получаваме това. Не знам защо ставаме свидетели на подобни раздори. Аз съм против махането на паметници, този е малко по-специален, тъй като не ни носи нищо като история. Той е чиста пропаганда за мен. Нито съветската армия ни е освобождавала от ВСВ, нито паметникът има някакво значение", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че от ВМРО излязоха с предложение там да бъде поставен паметник на хора, които са от българската история.

"Винаги има какво да го замести този паметник. Ставали сме свидетели как в други градове са махали подобни паметници и има български генерали на тяхно място. Има какво да се направи", подчерта журналистът.

Попитан дали политическите теми намират място сред най-четените неща, Попов отговори: "Самите политици не ни предлагат нищо ново. Хората се умориха да слушат едно и също, дневният ред на избирателите не е в дневния ред на политиците. Темите, които се задават, не са на дневен ред за българското общество. Хората не се вълнуват."

И не смята, че повече хора ще излязат да гласуват.

"Темата на обществото е покачването на цените. Хората се вълнуват. Това удря джоба на всеки. Служебното правителство не може да вземе никакви мерки, освен да наблюдава някакви нарушения, които и КЗП прави. Има обяснения защо е толкова скъпо, защо цените са като в много европейски държави, но българинът не го вълнува какво е в Европа, него го вълнува какво се случва в българския магазин. Инфлацията леко намалява, но пък при храните тя си остава висока - над 25%. За съжаление, доходите няма как да бъдат вдигнат толкова. Това, което чуваме от политиците до момента в кампанията, е Шенген, Паметникът на съветската армия, но в кампанията го няма проблемът на българина", поясни Александър Попов.

Главният редактор призна, че читателите продължават да се вълнуват от войната в Украйна: "Там всичко се свързва с превземането или защитата на Бахмут, както и реакциите на Запад. Има и много коментари, наблюдава се голямо разделение. Има доста крайни позиции."

А от спортните новини най-обсъжданата тема очаквано е мачът между ЦСКА 1948 и ЦСКА.

Гледайте целия разговор във видеото.