За записа от броенето на бюлетините ще отговарят председателите на СИК-овете

Започват масови проверки на МВР, НАП и другите контролни органи, обяви Гълъб Донев

09.03.2023 | 17:40 Редактор: Вяра Димова

По една машина ще има във всички секционни избирателни комисии в страната и извън страната, където ще се гласува машинно, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Подадени са над 47 000 заявленията за гласуване извън страната от 77 други държави. Най-много са от Турция, Великобритания и Германия.

За устройствата и начина, по който ще се извършва видеонаблюдението в изборния ден отговаря "Информационно обслужване" и заедно с регионалното министерство ще подготвят инструкции за начина, по който ще се включват устройствата и ще се записва броенето на бюлетините. Вече е обявена обществена поръчка за устройствата. "В изборния ден за записа ще отговарят председателите на секционните комисии", посочи Матева.

По една машина ще има във всички секционни избирателни комисии в страната и извън страната, където ще се гласува машинно. 

"ЦИК взе решение, за да има контрол върху процеса на гласуване и преброяване на машинния вот, числовите данни от флаш паметите ще бъдат извличани в изчислителния пункт и ще бъдат публикувани на страницата на ЦИК до протоколите на СИК", заяви още говорителят на ЦИК.

Подготовката за изборите върви по план график и правителството оказва необходимата помощ на ЦИК.

"Започват масови проверки на МВР, НАП и другите контролни органи, които следят за купения вот, за корпоративния вот, за да осигурим едни честни и демократични избори. Такива избори, каквито нашата държава е имала през последните няколко десетки години", обяви служебният премиер Гълъб Донев.

Печатницата на БНБ е обявена за изпълнител на дейностите по отпечатване и доставка на хартиените бюлетини. Тя ще отпечатва и доставя хартията за машинното гласуване, като и двата варианта ще имат съответните защити.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)