СОС одобри премахването на Паметника на съветската армия

Групата на БСП скандираха за оставката на председателя Георги Георгиев

09.03.2023 | 15:20 Редактор: Петя Кръстева

Паметникът на Съветската армия ще бъде премахнат от центъра на София, реши Столичният общински съвет. Предложението беше прието с подкрепата на гласовете на "ГЕРБ-СДС", "Демократична България", "Патриоти за София" и независимите общински съветници. Паметникът ще бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друг държавен терен. Въпреки гласуването днес, окончателното решение трябва да бъде на областния управител на София.

Своете недоволство пред общината изразиха демонстранти от политически формации на "Възраждане", БСП,  "Атака", "Мир" и "Левицата".

Втори протест се проведе пред самия паметник в Княжеската градина. Там привърженици на БСП направиха символична жива верига около монумента. Обсъждането за премахване на паметника на Съветската армия предизвика спорове и в залата на столичния общински съвет. 

Служебният премиер Гълъб Донев също коментира темата. Той изрази позиция, че решението за съдбата на паметника трябва да бъде взето след изборите.


1
0 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 1 година
Честито възстановяване на фашизма в България! Вече можем да сложим паметник на Хитлер или Бандера. Сигнализирай за неуместен коментар