Решават съдбата на Паметника на съветската армия. БСП: Няма да позволим демонтирането

Общинските съветници от ДБ, ВМРО и ГЕРБ подкрепиха преместването на монумента

09.03.2023 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Столичният общински съвет обсъжда съдбата на Паметника на съветската армия. Заседанието започна в 10:30 часа. Все още не е гласувана точката за премахването на паметника.

Във вторник Комисията по културата в Общинския съвет реши монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство или върху друг държавен терен, извън централната градска част на София.

Общинските съветници от ДБ, ВМРО и ГЕРБ подкрепиха преместването на паметника.

"За нас тази война, която Русия води в Украйна, накара цялото общество да прозре какво представлява този монумент, забит в сърцето на София, а именно как чужда армия нахлува в свободна държава - започва да убива, руши, изнасилва и се нарича освободителна", каза общинският съветник от ДБ Марта Георгиева.

"Ние винаги сме били "за" това, но сме искали да стане законно, за да бъде ефективно. В противен случай, другото е безотговорно поведение и само политически фойерверки. Наистина моментът сега настъпи, въпрос на достойнство е", смята общинският съветник от ГЕРБ Антон Койчев.

"Паметникът трябва да бъде премахнат, тъй като няма как национална държава да търпи подобен паметник на чужда армия. Това е спор, който тече от много дълго време в българското общество, но ние мислим и предлагаме в залата на Общинския съвет това място да бъде оползотворено по съвсем друг начин, а именно да бъде създаден мемориал на основателите на Българската държава", посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

От БСП се обявиха категорично против преместването на монумента.

"30 години отстояваме позицията паметникът да не бъде закачан. Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над хитлерофашизма - един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е начин оскверняван", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

За премахването на Паметника на съветската армия се заговори отново, след като в края на февруари месец мъж счупи с чук плоча от монумента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 1
Марта, Марта????
преди 1 година
Свободната държава тогава е съюзник на нацистите. Да разбирам ли, че нацистката армия е правилният "цивилизационен избор" според ДБ и затова е хубаво да махнем паметника, символизиращ победата над нацизма? Има още един чужд паметник- на онези......, бомбандирали София по време на ВСВ. Него ще го демонтирате ли или началниците не ви разрешават? Сигнализирай за неуместен коментар