Едновременно атака и защита на Паметника на съветската армия, напрежението ескалира

Окончателното решение за демонтажа е на държавата - дали да приеме или бойкотира заповедта на СОС

09.03.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Партийни протести за запазване на паметника на Съветската армия в столицата. А боя и яйца полетяха по фасадата на Столичната община. Там на заседанието си, общинските съветници гледаха точка, свързана с премахването на монумента. Своето недоволство изразиха демонстранти от политическите формации на "Възраждане", "Атака", МИР  и левицата. 

"Мълчим, мълчим и все по-зле става, каквото повикало, такова се обадило", каза жена от протеста.

Втори протест се проведе пред самия паметник в Княжеската градина. Там привърженици на БСП направиха символична жива верига около монумента. Обсъждането за премахване на паметника на Съветската армия предизвика спорове и в залата на столичния общински съвет. Общинските съветниците от ДБ, ВМРО, ГЕРБ и независимите съветници гласуваха с 41 гласа "за".

"За нас тази война, която Русия води в Украйна, накара цялото общество да прозре какво представлява този монумент, забит в сърцето на София", заяви Марта Георгиева от ДБ.

"Ние винаги сме били "за" това, но сме искали да е законно, за да бъде ефективно, другото е безотговорно поведение и политически фойерверки", каза  общинският съветник от ГЕРБ Антон Койчев.

От БСП се обявиха против демонтажа на паметника.

"Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Той е издигнат в чест на победата над хитлерофашизма", коментира Иван Таков.

Председателят на общинския съвет напомни, че за самото премахване на паметника решава държавата. Идеята е монументът да бъде преместен в Музея на социализма или върху друг подходящ държавен терен извън централната градска част на София.

"Очакваме от държавата да предприеме съответните действия за да изпълни решението на СОС, тъй като паметникът е държавна собственост", категоричен беше Георги Георгиев.

Служебният министър-председател Гълъб Донев призова политиците да оставят темата за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

"В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим", призова Донев.

При условие, че паметникът бъде демонтиран, Общинският съвет ще възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за "широко обществено ползване".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
ДБ (Дебили)
преди 1 година
Тия ми станаха супер противни последните 2-3 години. Също и кирчо и кокорчо. А имах толкова надежда в тях. Животът ми мина в надежди! Затова от последните избори нататък ще гласувам за най-противните от спектъра - ***. Хак да им е на всички.Колкото по-скоро се срине тая държава толкова по-добре. Ако нещо добро излезе от това добре, ако не, значи не заслужаваме да сме държава. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
ДБ
преди 1 година
ДБ откога говорят от името на "цялото общество". Или имат предвид цялото "Отворено общество" ? Сигнализирай за неуместен коментар