България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват родни плод и зеленчук, по веригата вдигат превантивно цените в очакване на скок

Васил Стойчев и Цветан Цеков смятат, че компенсациите за сектора са недостатъчни

09.03.2023 | 09:12 Редактор: Петя Кръстева

5 лв. за килограм на едро и 7 лв. на пазара на дребно може да достигне килограм домати, след като Турция спря временно износа си.

В момента нямаме родно производство, всичко е внос от Турция и Гърция. Няма да останем с тези зеленчуци, но цената ще бъде сравнително висока. Неколкодневната забрана за износ от Турция веднага рефлектира леко на цените, така че няма да има дефицит. Не съм оптимист, че ще поевтинеят. Това заяви Цветан Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" в ефира на "България сутрин".

По думите на Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи в селското стопанство "производителите са притиснати в ъгъла, защото искат да произвеждат, но при високите цени не са наясно дали могат да реализират продукцията".

"Производителите на получават достатъчна субсидия от държавата. В сравнение с други производства при интензивното растениевъдство те не достигат. Това е сериозен проблем, заради който по-малките стопанства се отказват и остават само по-големите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Цеков подкрепи твърдението, че "компенсациите за сектора не са достатъчни, за да покрият разходите, които се правят".

"Не съм убеден, че когато плащаме по-скъпо, получаваме по-добро качество. Българските плодове и зеленчуци са незаменими. Нашият геном разчита на 100% на продукцията, произведена на нашата земя - тя трябва да бъде усвоена по правилен начин", категоричен бе гостът. 

Според него погрешната и небалансирана политика е довела до унищожаването на българското село. 

"Когато няма поминък, работната ръка си заминава. Над 1 млн. български работници се трудят по полетата в Европа поради тази причина. За последните 20 години над 300 000 семейни стопанства вече ги няма", уточни Цеков. 

Икономистът коментира още, че "всички по веригата очакват, че цените ще започнат да скачат, заради което ги вдигат превантивно". Той е на мнение, че намаляването на ДДС за плодовете и зеленчуците би имало положителен ефект върху производителите.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
За съжаление колкото и да ви се иска не можете да върнете времето назада, Пешо от Нови хан - иначе щом ви влекат диктатрските режими бегайте до Москва, по-близо е от Пхенян все пак ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Заменям вносни плодове,зеленчуци,меса и млечни продукти за наши български! Не искам нищо чуждо и вносно! Заменям с огромно удоволствие и желание така наречената "либерал" демокрация за скромния социализъм и за ред и истинска законност.... Сигнализирай за неуместен коментар