Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Владимир Иванов: Поевтиняване на храните може да се очаква най-рано от април

Промоциите в магазините представляват реалната цена на стоките, категоричен е председателят на ДКСБТ

06.03.2023 | 21:51 Редактор: Калина Донкова

Поевтиняване на храните в България можем да видим най-рано през месец април. Тази прогноза даде в ефира на предаването "Директно" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Ние нямаме изменение в структурата на процеса на предлагане. Имаме засилване на ценовия спектър в месеците до края на април - пиково изкачване или по-високи стойности, след което имаме спадане. Същата тенденция се повтори и през 2022 г., независимо от хипер-проявленията при определени стоки и независимо от инфлацията, процесът се измести нагоре, но кривата не се промени. В момента върви по абсолютно същата логика, което означава, че от 15 април трябва да видим най-малкото задържане на ценовите равнища", обясни той.

Високите цени на краставиците и доматите са сезонни и не необичайни. Наблюдава се и недостиг именно на тези зеленчуци, което допринася. Не е нормална обаче цена за килограм краставици от 8 лева, посочи Иванов. Успокоение на цените при тези продукти може да се очаква след 20 март. 

"Ако цена на едро на домата на едро е 3 лева, стойност от 9 лева за краен потребител не е нормална. В момента има краставици на 3,80 лв. и, ако се видят някъде на 7-8 лева - не е нормално, особено за този бързо развалящ се продукт. Що се касае до негативни практики, които водят до излишно оскъпяване над цената - има такива", категоричен е председателят на ДК по стоковите борси и тържищата.

Основен проблем за пазара остава войната в Украйна, нормализиране обаче вече се усеща.

"На практика, спрямо миналата година, темпът на растеж се намали много. От пиковата стойност през май месец имаме едно леко увеличение, то то е с процент и половина. Процесът е доста по-стабилен, доста по-овладян, от това, което беше до края на май 2022 г.  Шокът беше доста голям. Енергийната база се подмести, разходите за производство се подместиха, логистични вериги се нарушиха. Целият процес на нормална търговия, влезе в едни ненормални равнища. В момента имаме уравновесяване и балансиране на процесите", обясни още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към днешна дата промоционалните цени на стоките в големите вериги, представляват всъщност реалната цена.

Иванов е категоричен, че въвеждането на таван на цените би изкривило пазара и би създало спекула, а подобна мярка ще удари най-вече производителите, но не и едрите търговци.

Вижте целия разговор във видеото.