България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти пътуват 30 км за преглед, тече подмяна на общественото здравеопазване с частно

Болните проблеми коментират Мими Виткова, Галя Захариева и Пенка Георгиева

09.03.2023 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

В Нова Загора няма звено за неотложна медицинска помощ. Хората са принудени да пътуват 30 км до Сливен или до по-далечна Стара Загора. 

"Ние имаме Спешно отделение, във филиала на Спешната помощ. Проблемът е в неотложната помощ, която общопрактикуващите лекари трябва да осъществяват, те са се насочили към болнично заведение в Сливен. Пациенти идват в Спешното отделение в Нова Загора в рамките на общинската болница. Проблемът идва, когато се прецени че помощта, която търсят гражданите, не е спешна", уточни кметът на Нова Загора - Галя Захариева пред "България сутрин".

Местната власт се е опитала да изиграе ролята на медиатор между общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, но неуспешно. Кметът посочи, че има отказ от личните лекари да организират помежду си практика за нощни смени. 

"Неотложната помощ трябва да я решат общопрактикуващите лекари. Предоставено им е и помещение в болницата, но засега то остава празно. Въпрос на организация на общопрактикуващите лекари на територията на общината е. Те да сключат договор с нашата общинска болница или със Спешния център в Сливен. Тогава идва проблемът с кадрите. Нужно е да има екип от лекари, който в малките градове е трудно да бъде сглобен", посочи Захариева.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова претоварването в спешната помощ е заради липсата на неотложна. 

"Що за неотложна помощ е на 30 км от Нова Загора до Сливен. Пациентите отиват в Спешната помощ, където настъпва претоварването, побоищата и всичко, на което сме свидетели. МЗ да отговори как е организирана неотложната помощ в страната. Извънболничната помощ е изцяло приватизирана. Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно. Частният субект не е елемент от националната сигурност, а здравната система е елемент от нея", посочи Виткова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя подчерта, че "бедна България готви безплатно най-скъпо платеното образование за Западна Европа и Америка", а щом студентите по медицина завършат, отиват на Терминал 2.

"Трябва да са въведе изискване - избираш или да  върнеш това, което е инвестирано в теб, или си плащаш образованието и после решаваш свободно къде да продължиш", препоръча бившият здравен министър.

Гостът припомни и проблема с възрастта на общопрактикуващите лекари. Изчисленията ѝ показват, че до 5-10 г. дефицитът на лекари в страната ще бъде огромен. Посочи също, че специализантите не са желани в болниците, защото черпят от Фонд "работна заплата".

"Вирусът е политически и решението му е трудно, защото виждаме, че то е решение за цялата държава, а здравната система е само един сегмент", заключи Мими Виткова.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" също е убедена, че политическата нестабилност е една от причините за проблемите в здравеопазването. 

"Звено за неотложна помощ трябва да поема пациентите на личните лекари, не да натоварва Спешната помощ. Кой ще работи в тези неотложни звена, как ще бъде заплащани - това са неща, които следващият парламент трябва да реши. Първата стъпка е да организира среща между БЛС, пациентските организации, експерти и да се намери решение за законодателна промяна, за да се осигури достъп до лечение. Ние сме на първо място по смъртност, хората умират, поради липсата на достъп до медицинска помощ", категорична е Пенка Георгиева.

Та даде съвет за бързо решаване на проблема -  общопрактикуващите лекари да се обединят в групови практики спешно и да дават на ротационен принцип дежурства, за да се осигури достъпа до неотложна помощ. Убедена е, че по този начин ще намалее агресията към лекарите.

Гледайте целия разговор във видеото.