Педиатър иска такса "записване на час", ако не платиш - чакаш с бебето да се освободи

Майка на 9 месечно бебе плати близо 8 лева за рутинен преглед

07.03.2023 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Майка на 9 месечно бебе заплати близо 8 лева за рутинен преглед при педиатър. Миналият четвъртък Елена Вътова отива при доктора на 9 месечното си бебе за ежемесечен преглед. Накрая е изненадана, когато лекарката ѝ иска такса.

"В края на прегледа тя каза, че трябва да заплатим такса. Аз нямах в мен пари, казах, че ще дойда след малко и се извинявам и ѝ занесох 2,90, колкото мислех, че е таксата. Тя каза "Какви пари ми носиш тя е 7,80", при което аз възкликнах", сподели майката.

Оказва се, че личната ѝ лекарка в началото на годината е сключила договор с кол център, който обслужва записването на часове при педиатъра. В началото на декември започва разяснителна кампания за новата услуга на всички пациенти. Потребителите подписват договор, в който се съгласяват да заплащат административна такса от 1% от минималната работна заплата при всеки записан час.

"Раздадох на пациентите брошури, че започвам да работя с такава такса, който иска може да се включи и да ползва услугите на кол центъра, който не желае, може да не ползва, но няма да има възможност да си записва час, просто ще идва в кабинета и ще бъде обслужен между другите или с изчакване, когато минат хората ползвали този час", обясни педиатърът.

При заплащане на административна такса, пациентите не плащат потребителска такса. А пенсионери и хора с ТЕЛК, заплащат административна такса от 3,90 лв. По закон обаче деца до 18 години не подлежат на таксуване при преглед при личен лекар.

"Понеже при мен се струпват страшно много хора, идеята беше да можем по някакъв начин да вкараме някакъв ред. Истината е, че медицинска сестра много трудно мога да си намеря, както и лекарите, медицинските сестри са голям дефицит", каза още медикът.

"Да ѝ върви работата по-добре, ние трябва да заплащаме за това нейно улеснение. Всеки път, когато се записваме при нея, всяко дете, дори 9 месечната ми дъщеричка, трябва да заплащаме 7,80 лв.", възмущава се майката.

Елена вече си търси нов личен лекар.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Моя приятелка сподели, че забравила да плати на джипито такса Ало и лекарската я подгонила в коридора като нарушител. Но касов бон никога не се издава. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
ZeЛЕВСКИ
преди 1 година
ЗНАЧИ ЩЕ ИМА ОЩЕ БИТИ ЛЕКАРИ...... НАЙ-ВЕЧЕ ДЖИПИ-та..... МУ-ХА-ХА Сигнализирай за неуместен коментар