Катастрофиралият моторист, претърпял тежката операция в ИСУЛ, ще може да кара кола

Пациентът имал и инфекция

07.03.2023 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

39-годишен мъж ще може да ходи отново след тежка травма на крака благодарение на иновативна операция. Екип лекари от болница ИСУЛ са използвали биологичен метод за присаждане на костен материал от трупен донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

Миналото лято Слави Райков претърпява тежка катастрофа с мотор. Получава сериозна травма - комбинирана фрактура на бедрото и на ходилото. Правена му е операция и му е поставена плака за фиксиране на счупената кост.

"Травмата е тежка. Процесът е бавен и труден за проследяване, някой път зарастването не върви, както бихме искали", каза началникът на Клиника по ортопедия и травматология при УМБАЛ Царица Йоана ИСУЛ - проф. Пламен Кинов.

През февруари 2023 г. се установява псевдоартроза на фрактурата, или така нареченото несрастване. Пациентът имал и инфекция. Това наложило повторна оперативна намеса от екипа травматолози в ИСУЛ.

Лекарите отстранили металните импланти, при което се открил тежък костен дефект в областта на счупването. Той е бил запълнен с биологично стъкло. А самото счупване е стабилизирано отново с плака и е присадена кост от трупен донор.

"Използваме биостъкло, с помощта на което лекуваме локално инфекцията и пациентът се възстановява много добре, ходи, разрешихме му да кара кола дори", поясни проф. Кинов.

По думите му времето за възстановяване на пациента може да отнеме между 3 и 6 месеца, като след направеното лечение в ИСУЛ.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.