Спасиха крака на моторист след ПТП с трансплантация на кост от трупен донор в ИСУЛ

39-годишният пациент е претърпял инцидент през октомври 2022 г.

06.03.2023 | 11:51 Редактор: Елеонора Танева
Спасиха крака на моторист след ПТП с трансплантация на кост от трупен донор в ИСУЛ

39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".  Използван е биологичен метод - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

На 1.10.2022 г. младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно в друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 г. се установява несрастване, с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса. При нея травматолозите на ИСУЛ  отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен дефект в областта на счупването и той е запълнен с биологично стъкло. Самото счупване се стабилизира отново с плака, като бива присадена кост от трупен донор, информират от лечебното заведение.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при неуспешно протезиране в друга болница.  

"При по-младите пациенти разчитаме на биологичния метод на лечение, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме", обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. д-р Пламен Кинов. 

На 39-годишния мъж му предстои дълго възстановяване.

"Интеграцията на костта е бавен процес, ще отнеме между 6 месеца до година, възможно е и година и половина. Ако на 6-ия месец имаме данни за интеграция и образуване на нова кост, след това протоколът на възстановяване е свободен и почти без рестрикции", обяснява проф. д-р Кинов. На мъжа му предстои продължаваща  физиотерапия.

Снимка: ИСУЛ