България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да се спасиш от ужаса на войната: Проф. Станчев разказа за кошмара в Харков

Украйна спечели войната, но това не означава, че Путин ще спре да бомбардира, смята преподавателят

24.02.2023 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Професор Михаил Станчев още в началото на войната се включваше в нашия ефир, за да ни покаже каква е ситуацията в бомбардирания град Харков. Няколко седмици след началото на войната проф. Станчев успява да се прибере в България със съпругата си Татяна. Водещият на "България сутрин" Виктор Дремсизов се срещна с него в един от столичните паркове.

"Най-хубавите паркове в Украйна са в Харков, те са английски паркове, изпипани са. Такива паркове в България няма. В университетския парк винаги се разхождах в междучасията. За съжаление, централният парк е разрушен. Властите го възстановяват, независимо че войната продължава", сподели проф. Станчев пред Bulgaria ON AIR.

Преди точно една година в 5 часа сутринта му звъни приятелка, която му съобщава за започналите бомбардировки от страна на Русия.

"Ослушах се, то се чува - самолети, взривове... Започнах да будя жена ми. В първите минути не знаеш какво да правиш, даже не можеш да осмислиш. Като чуваш тези взривове, това е ужасно. Това няма да се забрави. Поне започнах да спя през нощта, там се събуждах по 3-4 пъти", спомни си проф. Станчев. 

През март решават да избягат от Харков, но до последно не са били сигурни, че ще напуснат Украйна, за да дойдат в България. Убедени са от роднините им у нас. Първоначално не успяват да заминат, тъй като влаковете са препълнени.

"Нямаше насрещно движение, 4 колони коли тръгваха към Запада. Ние се върнахме, но до гарата няма с какво да се стигне, транспортът не работи. Основно бомбардираха през нощта. Без да знам, нагласих около десетина литра вода. Вода не се продаваше вече, от чешмите не пием, много е мръсна. Имах резерви от картофи, зеленчуци и малко месо", продължи разказа си проф. Станчев.

По думите му всички разбират, че когато Путин говори, това е пълна лъжа. 

"Украйна спечели войната, но това не означава, че Путин ще спре да бомбардира. Посещението на Байдън в Украйна и Полша го постави малко на място. Вижда, че Западът няма да се шегува с Русия. Русия само търгува със страха, пуска остарели ракети. Унищожихме над 3000 танка, но те имат 15 000. Липсват ми приятелите, учениците, близките. Тук се чувствам у дома и нямам голяма носталгия, но искам да се върна и да продължа", завърши проф. Станчев.