Проф. Станчев от Харков изнесе лекция на студенти в София, разказа за войната

Той запозна младите хора с анатомията на руско-украинските отношения

23.03.2022 | 19:38 Редактор: Теодора Патронова

Българският професор Михаил Станчев, който преди дни избяга от войната в Украйна, вече е в София - с първа лекция пред български студенти. Той ги запозна с ужаса на войната и им разказа за анатомията на руско-украинските отношения, които са в основата на смъртоносния конфликт.

Проф. Михаил Станчев разказа от първо лице за образа на войната и сподели със студентите в Нов български университет как само за миг се е събудил в нов свят. Самият той е роден в Казахстан, израснал в Молдова и ходил на училище заедно с руснаци.

"По време на Сталинските репресии майка ми умира, когато съм бил на 2 години, не я помня. За мен този съд на Сталинските репресии винаги ще остане в сърцето ми. Аз съм почти на 70 г, но искам все пак да успеем да живеем като нормални цивилизовани хора", заяви той.

Станчев запозна младите хора с анатомията на руско-украинските отношения и стремежа на Владимир Путин да възстанови бившия съветски съюз .

Когато напуска Харков десетина сгради са разрушени, сега 70% от града е сринат.

"Путин не може да прости това, което той не може да изпълни, първият опит за харковска република беше неуспешен", подчерта проф. Станчев. 

Сега живее при децата си и не знае какво става с жилището му в Харков, но вярва, че един ден ще се върне там, за да чете лекции, този път предимно на украински.

"Благодарение на Путин украинците станаха още по-украинци. Руският мир който искаше да внесе, къде го внесе в тази част, където винаги се говори на руски", коментира проф. Станчев.

 А младите хора го слушаха с интерес.

"Лекцията която ни изнесе проф. Станчев беше полезна. От първо лице получихме информация, което е най-ценното", коментира Мария Вълева.

"Основната цел беше да кажа това, което съм преживял, и е важно за младите хора да чуят това", изтъкна той.

Притеснява се, че Путин няма да спре докато не унищожи Украйна.

"Той няма да се вразуми, може да го спре само руският народ или силата, която проявява Украйна", смята проф. Станчев.

Казва, че след война светът се променя, променил се и той и вече гледа на живота по друг начин.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК