Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф. Михаил Станчев: Ако светът не спре Путин, ще има световна катастрофа

Инвазията на Москва преобърна архитектурата на световната сигурност

20.03.2022 | 12:20 Редактор: Ваня Кузманова

"Само от жилищните сгради в Харков 600 са разрушени. Това означава, че тези хора са останали без жилище. Честно казано не знам какво става с моя апартамент", каза в предаването проф. Михаил Станчев. 

"А иначе Харков е просто унищожен. Такъв красив град- какви паркове, какви градини направихме, почти като английски, зоологическа градина едва сега я реновирахме. Хората го наричаха украинският Ню Йорк, защото беше един от най-красивите градове. Сега аз няма да си позная града. Центърът е разрушен. Университетът е разрушен, два факултета са разрушени тотално - Физико-техническия и Икономическо-социологическия. Централната сграда оцеля, но главния корпус, за съжаление, пострада. И сега  университетът се опитва, ако всичко свърши и дойде мирно време, да се възстанови. Но повечето преподаватели са в различни градове, както аз например", разказа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR историкът проф. Михаил Станчев, преподавател в Университета в Харков и бивш дипломат.

"Преговорите за мир в момента са много сложни. Първите трите етапа не дадоха позитивен резултат, защото първите два етапа бяха само условия от страна на Русия - капитулация, признаване на Донбас и Крим и т.н., на този етап Москва вече не поставя условия, което значи, че руснаците са съгласни да преговарят и до някакъв компромис ще стигнем. Санкциите изиграха своята роля," каза проф. Станчев в разговор с Милена Милотинова.

"През 2014 година с мой колега написахме книгата "Трета световна? Битката за Украйна". Първи я издадоха поляците, сега има премиера в Лондон. Ние тогава казахме, че това е неизбежно и ще прерасне в световен конфликт. Минаха 7 години и ето на какво сме свидетели. Аз съм категоричен - Третата световна война започна на 24.02.2022", заяви проф. Михаил Станчев. 

"Това е началото на новата история, която е преломна за 21 век. Тази инвазия на Русия преобърна цялата международна сигурност, архитектурата на европейската и световната сигурност. Просто явно Путин и неговите съветници не помислиха, че това ще бъде така сложно. Наземните операции показаха, че Русия се спъна в тази съпротива, която й оказа Украйна - въоръжените сили на страната, териториалната отбрана, доброволческите отряди. Бомбардираха 16-15 летища, 1700 жилищни сгради в Украйна, 36 болници, 15 000 км са унищожени, 16 хидро-електроцентрали... Тоест Украйна бе бомбардирана така, както стана при Хитлер на 22 юни 1941 г. Аз затова ги сравнявам. Речта на Путин, свръхцинизма - той изкара тържествения концерт на 23.02, посветен на деня на защитника на отечеството. И след това започва война на Украйна и я назовава "специална военна операция". Погледнете речта на Хитлер, когато той започна инвазията срещу поляците в своето обръщение към германския народ той казва - това не е война, това е специална полицейска операция. Сравненията са доста красноречиви", коментира проф. Станчев. 

"Такива хора като Путин и Хитлер не си хвърлят думите на вятъра. Те се опитват да ги реализират на практика. Ако светът не предприеме решителни мерки за ограничаване да ги спрат, това ще свърши със световна катастрофа. Тези санкции, за които сега се говори, трябваше да бъдат обявени още 2008 година, когато Русия нападна Грузия. Трябваше да бъдат обявени 2014 година, когато Русия нападна Донбас и Крим", коментира проф. Станчев. 

По думите му санкциите сега успяват да изтощят Русия. 

"Президентът Путин,  цялото му обкръжение и хората, които държат бизнеса там  вече губят много. Всички бягат оттам. Чууждите компаниите излязоха, престанаха да инвестират в икономиката, престанаха да дават резервни части за бойни самолети. Към средата на април може да има default на Русия. Това ще принуди Русия да се съгласи да се сключи мирен договор с Украйна на определени компромисни начала. И ние ще трябва да направим някакви компромиси естествено. И Русия също. Дано това да не прерасне в мащабна Трета световна война. Хич не искам това да става", коментира историкът.

"По отношение на коментарите кога ще почне световната война, аз бих казала, че тя вече започна. Най-важната линия на фронта е Украйна, където войната върви - информационна, икономическа, кибер война, различни линии на фронта. Но всяка държава вече си плаща сметка за тази война. Няма вече безучастни държави. И затова аз мисля, че Третата световна започна. Всеки един е под заплаха. И Молдова мисля, че затова и се безпокои. Когато видите експлозия знайте, че извън разрушенията в сградите, повече разрушения има вътре в хората, които са живели там. Аз съм убедена, че телевизията, която и да е, предава много малка част от цялата картина на това, което става в Украйна. Не искам да драматизирам, просто никой не разказва личните истории на всички хора и какво са загубили", казa Татяна Станева, която се изтегли от Киев, но ще се върне отново в Украйна.  

"Там има много работа сега, трябва да се помага на тези, които са на фронта," каза тя. 

"Не можем да бъдем безучастни, срещнах тук много хора от Украйна, които избягаха от горещите точки, те стоят тук, плачат и се чувстват виновни, че не могат нищо да направят. Отдалеч като гледаш новините са още по-страшни. А когато си участник в процеса ти се струва, че някак си контролираш ситуацията. Сякаш си по-спокоен там, дори да гърми, защото сърцето ти е там. Аз съм от няколко дни в България, срещат ме хора на улицата и ме познават и веднага изразяват подкрепа. Това много топли сърцето. Аз много се радвам, че България е от страната на светлината. И за мен лично като украинска българка е много важно, че моята държава-прародина ни подкрепя. Не знам какво щях да правя, ако България не беше отишла в тази посока. Щеше да ме е срам", каза Таня Станева. 

Мариана Чапразова, учител по български език в Одеса, която се е изтеглила в бесарабската част на Молдова, разказа в предаването: "Малко има паника сред населението, защото се страхуват да не допре и до тук. А иначе хората са много гостоприемни. Има малко паника, защото гледат телевизия - и руска, и украинска, и молдовска, а там новините са абсолютно различни. Не всеки може да се ориентира. Има някои, с които предпочитаме въобще да не говорим по тази тема, защото те нямат критично мислене, а другите се стараят да питат очевидците или свои познати. Примерно, когато нещо се случи в Харков, там имам приятелка и направо на нея и пиша "Какво става там при вас?". И в Николаев в имам приятели. Аз съм от Одеса и разбирам, че по телевизията могат да говорят различно и затова предпочитам да разбера истината от очевидците, от тези, които наистина са там."

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
*** ли си професоре??????????? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
А защо изчезнахте оттам, ами трепете ги тия гадни руснаци. Не вземам страна, само казвам да си защитавате каузата, а не отдалече да плачете и проклинате.... Сигнализирай за неуместен коментар