Живот между бомби - пътят на проф. Станчев от Харков до София

Сега той се надява държавата да помогне на украински учени

14.03.2022 | 18:59 Редактор: Жаклина Иванова

Българският професор от украинския град Харков от няколко дни е в София. Той тръгва от разрушения от бомбардировки град с малко багаж и със съпругата си, която успява да убеди да напусне дома им. Вече на безопасна земя, украинецът от български произход, е щастлив, че над главата му не летят ракети.

"Чудно ми е, че има слънце, няма ракети, хората не загиват ей така", споделя професорът.

А преди да стигне до София пътят му е дълъг.

На 8 март е тръгнал от Харков с три влака до Полтавската област, отседнал при приятели с надеждата, че ще стихне обстановката и всичко това ще свърши.

Професорът казва, че е бил принуден да промени маршрута си за Одеса, но това било опасно, защото са започнали бойни действия. Там е успял да хване последния автобус, които организира българското външно министерство и се озовава във Варна, а оттам децата му го карат в София.

Решението да се приберат със съпругата му в България се е забавило, защото тя не искала да напусне дома им. Десет дни след началото на войната, той ѝ казал: "Това ще продължи дълго и е глупаво да загиваш под бомбите и да седиш и да чакаш".

Според проф. Станчев обаче това не е само война на Русия срещу Украйна.

"Путин е обявил война на Европа и целите са му да превземе територията на Украйна и да залее Европа с украински емигранти", казва той.

Професорът си спомня, че войната е започнала в 04:00 часа на 24 февруари във всички градове на Украйна едновременно. И цинизмът, според него, е, че точно вечерта преди войната е приключил празничният концерт в Кремъл, посветен на деня на Съветската армия, наречен като "Денят на защитника на отечеството".

Историкът и бивш управляващ на украинското посолство у нас, казва, че първите дни от войната не е имало храна в магазините, били са останали само консерви. В началото дори не е имало хуманитарни помощи, но и това вече е факт.

"Слава Богу у дома!" - това са били думите на децата и внуците му, след като са посрещнали професора и жена му на българска земя.

Проф. Станчев е чуждестранен член на БАН. Днес той беше на среща с председателя на Академията. На нея двамата са обсъждали как може БАН да помогне на украинските учени, избягали у нас от войната, също като него.

"Изчаква се първото семейство на украински учен, което трябва да пристигне в петък и вече говорих с някои хора, ще осигурим работа и за тях“, споделя още историкът.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и Мария Котузова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Българка
преди 2 години
Надявам се Путин да смачка украинците! Те го заслужават, без бесарабските българи, разбира се! Всички помните 2015 година?!! Сигнализирай за неуместен коментар