България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Станчев: Ще има затишие на военните действия, но се очаква много мощно настъпление

Той изтъкна, че около 78% от хората в Украйна вярват, че ще спечелят

09.03.2022 | 08:23 Редактор: Теодора Патронова

Над 400 българи от Одеса вече са евакуирани с автобуси на Асоциацията на българите в Украйна. Очаква скоро още 140 души ще потеглят към страната ни. 

"Сега съм на село при моите приятели на брега на Днепър. Вчера ходихме да разберем как можем да стигнем до Одеса. Ако има влак, директно се качвам за Варна", обясни проф. Михаил Станчев в "България сутрин".

Той заяви, че няма да се учуди, ако стане правило да се стреля по бежанците по автобусите и влаковете. Проф. Станчев каза, че от Харков са успели да се евакуират 600 хиляди души, което е най-голямата евакуация в Украйна.

"По данни на ООН над 400 души са загинали в Украйна. Почти 200 са харковчани. Настъплението на руските войски затихна, защото те разбраха, че по този начин не могат да превземат Харков, както и други по-големи градове. Командването на руснаците явно даде указ да атакуват с авиация, което се случва в последните няколко дни. При това загиват мирни граждани. Най-тежко е положението в град Изюм", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Станчев сподели, че е оставил в дома си дрехите си, библиотеката и архива. Той отбеляза, че във влака пускат с много малко багаж с най-необходимото.

"Последните дни има затихване на военните операции. Явно ще се смени тактиката. Путин откровено заяви, че ще бомбардира военните заводи. Това ще бъдат най-жестоките удари, защото искат да унищожат военната инфраструктура в Украйна. Съзнанието, че целият свят ти помага, означава, че целият свят осъзнава, че основният враг днес е Русия начело с Путин. Тенденцията е, че тези санкции ще доведат до фалит на руската държава най-много до един-два месеца. Но войната няма да спре тогава. Около 78% от хората в Украйна вярват, че ще спечелят", поясни проф. Станчев. 

Той изтъкна, че Русия продължава да настъпва, но определени резерви се изчерпани и ще има затишие близката седмица. Очаква се много мощно настъпление чрез авиацията и артилерията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК